Ministar naložio smenu direktora Centra za socijalni rad zbog oduzimanja deteta

CC0 / Pixabay / Devojčica
Devojčica - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ministar za rad Zoran Đorđević naložio je nadležnom Pokrajinskom sekretarijatu da hitno donese odluku o smeni direktora Centra za socijalni rad u Subotici, zbog propusta u slučaju usvojenja trogodišnje devojčice.

„Ja sam danas naložio dve stvari. Sektor za socijalnu zaštitu i brigu o porodici će tražiti od Pokrajinskog sekretara da hitno donese odluku o smeni direktora Centra za socijalni rad u Subotici i da pokrene odgovornost svih u lancu koji su upravo doveli do ovakvog slučaja“, rekao je Đorđević za Tanjug posle sastanka sa usvojiteljima, porodicom Savić.

Đorđević je, takođe, naložio i da se sva dokumentacija vezana za taj slučaj iz Centra za socijalni rad i Pokrajinskog sekretarijata dostavi Ministarstvu kako bi se, kaže, stručni ljudi i komisije, upoznali sa celom dokumentacijom i procenili da li su i kakve nepravilnosti načinjene.

Usvojitelji: Ovo je igranje ljudskim dušama

Usvojitelji Borisav i Biljana Savić rekli su ranije danas da se zbog jednog potpisa prave velike posledice po dete.

Roditelji često deci daju ruska imena... - Sputnik Srbija
Slučaj o kojem bruji Srbija: Oduzeto usvojeno dete posle 8 meseci zbog — birokratske greške

Oni su za jutarnji program televizije Prva objasnili da su 15. maja 2020. završili proces usvojenja devojčice koji je trajao osam meseci.

„Nema kome nisam rekla da smo usvojili dete. Ne mogu vam opisati tu sreću, to samo roditelji mogu razumeti“, rekla je Biljana Savić.

Da je došlo do problema, saznala je u ponedeljak ujuto kada je devojčica krenula u vrtić i kada je pozvala socijalna radnica.

„Zove me socijalna radnica, ona je bila u komisiji kad su nas izabrali, i kaže da je kompletan postupak usvojenja poništen zbog greške koja se potkrala i da je rešenje potpisao pokrajinski sekretar i da sutra dolaze po dete“, rekla je ona, dodajući da nije mogla da poveruje šta čuje.

„Da neko zbog proceduralne greške dolazi da nam oduzme dete“, dodala je Biljana Savić.

Kako je kazala, ona i suprug nisu kriminalci i nisu namerno prekršili zakon, preneo je portal B92.

„Dete je sada u hraniteljskoj porodici u kojoj ima baku i deku, a dobilo je mamu i tatu. Sad hoćete da mu kažete — ovo ti više nisu mama i tata, dobićeš novu mamu i tatu“, rekla je Biljana Savić.

Borisav Savić je pojasnio da su on i supruga prošli niz razgovora i testova kod socijalnih radnica, pedagoga, psihologa, te da su procenjeni kao idealan par.

„Naš advokat nije mogao ništa reći o oduzimanju deteta, jer mi nismo dobili to rešenje pokrajinskog sekretara“, rekao je on.

Borisav Savić je najavio da će pokrenuti tužbe protiv svih odgovornih i ocenio da su za propust odgovorni svi — od centra za socijalni rad, pokrajinskog sekretarijata.

„Ovo je igranje sa ljudskim dušama i životima, ovo je igranje sa dečijim životom“, rekao je Borisav Savić.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala