Slučaj o kojem bruji Srbija: Oduzeto usvojeno dete posle 8 meseci zbog — birokratske greške

© Fotolia / muroRoditelji često deci daju ruska imena...
Roditelji često deci daju ruska imena... - Sputnik Srbija
Pratite nas
Usvojite dete, prođete kroz period prilagođavanja, oformite porodicu, postanete zakoniti roditelji, a onda dobijete jedan poziv koji sruši sve snove. Takvu priču podelio je sa svetom Borisav Savić na Tviteru, kome je nakon osam meseci roditeljstva Centar za socijalni rad iz Subotice oduzeo usvojenu ćerku zbog — proceduralne greške.

Sve je počelo u utorak uveče, kada je Savić podelio svoje bolno iskustvo putem društvene mreže Tviter. Prema Porodičnom zakonu, usvojitelj ne sme da bude manje od 18, a više od 45 godina stariji od usvojenika, što je uslov koji Borisav (48) ispunjava, ali ne i njegova supruga Biljana (52).

Dete oduzeto zbog — proceduralne greške

Prema njegovim rečima, tumačenje Centra za Socijalni rad u Subotici bilo je da je dovoljno što on ispunjava taj uslov i da odobrenje ministra za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja nije potrebno, iako je inače neophodno.

Tako je devojčica L.B. (3) koju su želeli da usvoje došla u njihov dom u oktobru prošle godine, na period prilagođavanja od šest meseci.

„Uspeli smo da formiramo porodicu. Nije bilo lako, ali smo uspeli. Konačno usvojenje je realizovano 15. maja i mi smo postali zakoniti roditelji“, napisao je Savić na Tviteru.

Onda je sve počelo da se ruši. Savić nastavlja svoju priču, tvrdeći da je nakon usvojenja Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja proverilo predmet, uočilo proceduralne greške i naložilo da se slučaj ispita.

„Mi o tome nismo znali ništa. Juče su nas pozvali iz Centra i rekli da su dobili nalog da dođu po dete i da imaju rešenje o tome, čudeći se kako nama nije dostavljeno. Danas smo ceo dan pregovarali i na kraju popustili pod pritiscima, jer nismo želeli da nam policija otima dete“, svedoči Savić na Tviteru.
CC0 / / Advokat Savićevih smatra da je rešenje po kome je dete oduzeto nezakonito
Slučaj o kojem bruji Srbija: Oduzeto usvojeno dete posle 8 meseci zbog — birokratske greške - Sputnik Srbija
Advokat Savićevih smatra da je rešenje po kome je dete oduzeto nezakonito

Oduzimanje deteta nezakonito?

On je predočio da njihov advokat smatra da je to rešenje nezakonito, jer usvojenje može da se poništi jedino tužbom, a ne rešenjem. Savić je napomenuo i da je dodatni problem to što nisu dobili svoj primerak rešenja.

„Ko vodi računa o interesu deteta ako se ono posle osam meseci odvaja od nas i vraća u hraniteljsku porodicu, sa realnom opasnošću da se nama nikada ne vrati“, upitao je Savić.

Priča Borisava Savića izazvala je masovnu ogorčenost na društvenim mrežama, a reagovale su i pojedine organizacije. Inicijativa žena Srbije zatražila je od Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja da Savićeve navode hitno ispita, dete hitno vrati u porodicu, a odgovorne kazni.

Ivana Todić iz Inicijative potvrdila je za Sputnjik da po Zakonu mora da postoji pomenuta razlika u godinama između usvojitelja i usvojenika, ali je i napomenula da u istom članu koji propisuje razliku, postoji stav po kome su izuzeci mogući ukoliko postoji saglasnost ministra i ako je to u najboljem interesu deteta.

„U ovoj situaciji vidimo da sa materijalne strane ništa nije manjkalo, već samo sa one formalne, jer je, očigledno, neko iz Centra za socijalni rad propustio da izvesti Ministarstvo. Zato zahtevamo da se ceo slučaj ispita, kako bismo videli ko je propustio i šta se tu desilo, jer je dete otrgnuto iz nove porodice, što sigurno nije u njegovom najboljem interesu“, istakla je Todićeva.

Moguće posledice po dete

Prema rečima Mirjane Marković iz Centra za dečiju psihologiju u Beogradu, osam meseci je više nego dovoljan period da se dete veže za novu porodicu, a naglo odvajanje kod deteta može da izazove posledice, poput nepoverenja prema odraslima, anksioznosti i depresije.

„U trećoj i četvrtoj godini deca već znaju ko su mama i tata, znaju i u drugoj i prvoj, na emotivnom nivou. Ali u tim, kasnijim godinama postoji reč, misao — objekti mama i tata. Onda izgubite objekat, koji je osam meseci uspostavljao poverenje i davao obećanja. Kome onda verovati“, napomenula je Markovićeva.
Slučaj prosleđen MUP-u

Povodom tog slučaja oglasilo se i resorno Ministarstvo, koje je naložilo Pokrajinskom sekretarijatu za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova da preduzme mere kako bi otklonilo nepravilnosti u radu Centra za socijalni rad Subotice. Ministarstvo je o slučaju obavestilo i Ministarstvo unutrašnjih poslova, jer postoji sumnja da su počinjena krivična dela.

„Slučaj mora biti rešen na zakonit način, u najboljem interesu deteta i nikako drugačije. Biće detaljno analiziran i ispitan od strane MUP-a, a svi koji su učestvovali u kršenju propisa i zakona, biće kažnjeni. Nema privilegovanih i svako mora da odgovara za svoje postupke“, rekao je ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević. 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala