Tompsonu godinama plaćaju da viče „Za dom spremni“: Šokantna presuda hrvatskog suda /video/

CC BY-SA 3.0 / Wikipedia / Marko Perković Tompson
Marko Perković Tompson - Sputnik Srbija
Pratite nas
Hrvatsko pravosuđe oslobodilo je Marka Perkovića Tompsona optužbe da je širio mržnju uzvikujući „Za dom spremni“. Policija je podnela prijavu protiv Tompsona jer je vikao ustaški poklič na koncertu, a presudom je obrazloženo da je to deo pesme za koju mu plaćaju naknadu za autorska prava, te da niko nije uvređen jer je „atmosfera bila pozitivna“.

Ovakvo obrazloženje hrvatskog pravosuđa šokiralo je i Šibensko-kninsku policijsku upravu, iz koje najavljuju da će iskoristiti sve pravne mogućnosti kako bi Tompson ipak bio osuđen, prenosi hrvatski „Jutarnji list“.

Marko Perković Tompson na splitskoj Rivi - Sputnik Srbija
Sud u Zagrebu presudio: Tompson sme da viče „Za dom spremni“

Policija je protiv Perkovića podnela tri prijave jer je na dva koncerta u Kninu, 2015. i 2016. godine, te na koncertu u Vodicama 2017. izvikivao ustaški bojni poklič „Za dom spremni“ na početku pesme „Bojna Čavoglave“.

U optužnom predlogu navedeno je da je Tompson na taj način „svesno i namerno podsticao na mržnju zbog nacionalne i verske pripadnosti, jer se taj pozdrav koristio kao službeni pozdrav totalitarnog režima NDH i kao takav je ukorenjen kao simbol rasističke ideologije uz izražen prezir prema drugim ljudima zbog njihove verske i etničke pripadnosti“.

Visoki prekršajni sud potvrdio je presudu suda u Šibeniku, čime je ona postala pravosnažna. Za koncert iz 2015. godine nije mu ni presuđeno, jer je delo zastarelo dok se čekalo na odluku Visokog prekršajnog suda po žalbi.

Visoki prekršajni sud obrazložio je da „policija u svojoj žalbi zanemaruje činjenicu kako se radi o autorskoj pesmi koju je Tompson izvodio na legalno organizovanim koncertima, kao i činjenicu da je ta pesma registrovana u Hrvatskom društvu skladatelja i da za nju pevač već godinama prima od Službe zaštite autorskih muzičkih prava naknadu za autorska prava“.

„Za dom“ može, a „Zig hajl“: Zapadna Evropa toleriše naciste, ali ne u svojoj kući

„Opšepoznato je kako se ista pesma upravo s inkriminišućim uvodnim stihom tokom Domovinskog rata, prilikom odbrane naše zemlje svakodnevno i neprekidno izvodila, upravo ohrabrujući i pozivajući na odbranu domovine, bez ikakve povezanosti s totalitarnim režimom od pre pedesetak godina“, stoji, između ostalog, u obrazloženju presude.

Navodi se da u konkretnom slučaju, nije bilo dovoljno dokaza protiv Tompsona.

„Nije dokazano da je upravo sporni pozdrav, koji je sastavni deo stihova pesme „Bojna Čavoglave“ izvođene od strane okrivljenog, u eksplicitnoj vezi s ustaškim obeležjima, niti da je remetio javni red i mir, sve to tim više što iz izvedenih dokaza i iskaza ispitanih svedoka i policijskih službenika proizilazi da je na koncertima vladala pozitivna atmosfera i da nisu primili niti jednu pritužbu građana“, navedeno je u presudi.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala