Sud u Zagrebu presudio: Tompson sme da viče „Za dom spremni“

© AP Photo / MIROSLAV LELASMarko Perković Tompson na splitskoj Rivi
Marko Perković Tompson na splitskoj Rivi - Sputnik Srbija
Pratite nasTelegramOdyssey
Tročlano veće Visokog prekršajnog suda presudilo je da Marko Perković Tompson uzvikivanjem „Za dom spremni“ na početku pesme „Bojna Čavoglave“ nije prekršio zakon.

To saznaje „Jutarnji list“ i dodaje da je isti sud ranije doneo pet pravosnažnih presuda u kojima je presudio da uzvik „Za dom spremni“ predstavlja nezakonito ponašanje.

Kako se navodi, ova najnovija odluka još nije poslata iz suda i još nije konačna, jer je zaustavljena u evidenciji sudske prakse, posebnom sudskom odeljenju koje analizira svaku novu presudu i utvrđuje da li je ona usklađena sa prethodnim presudama toga suda koje su se ticale istog pitanja, ali i presudama Evropskog suda u Strazburu i Suda EU.

Kao najviši sud u prekršajnoj grani sudstva, Visoki prekršajni sud nadležan je i za ujednačavanje sudske prakse u Hrvatskoj.

Portparolka Visokog prekršajnog suda Gordana Korotaj rekla je, odgovarajući na pitanje u kojoj je fazi predmet Marka Perkovića Tompsona i da li je tačno da ga je tročlano veće tog suda oslobodilo, da ne može da daje informacije o tom predmetu dok se presuda ne pošalje sa suda.

U slučaju da se zbog neusklađenosti sa ranijim presudama zaustavi novodoneta presuda, saziva se opšta sednica sudskog odeljenja u čiju nadležnost pripada i sporna presuda.

To odeljenje ima devet sudija koji bi trebalo da raspravljaju o spornoj presudi i njenoj utemeljenosti i ako većina sudija zauzme stav da je tročlano sudsko veće u slučaju Tompson pogrešilo i donelo presudu suprotnu dosadašnjoj praksi Visokog prekršajnog suda o pozdravu „Za dom spremni“ predmet će se vratiti istom veću na ponovno odlučivanje.

Ukoliko se na sednici sudskog odeljenja za javni red i mir većina sudija složi da je sa donetom oslobađajućom presudom za Tompsona sve u redu, ona postaje pravosnažna i šalje se strankama.

Kako se dodaje o Tompsonovom predmetu će se na Visokom prekršajnom sudu još neko vreme većati.

„Jutarnji list“ dodaje da nije imao uvid u presudu tročlanog veća Visokog upravnog suda koje je oslobodilo Tompsona, pa ne zna na koji je način to veće argumentovalo svoj stav da uzvikivanje pozdrava „Za dom spremni“ na početku „Bojne Čavoglave“ nije kršenje zakona.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala