Rat je objavljen Crkvi, Bogu, Svetom Vasiliju: Profesori univerziteta o rušenju manastirskog konaka

© Sputnik / Nebojša PopovićProfesori Univerziteta u Crnoj Gori izašli ujedinjeni na litije
Profesori Univerziteta u Crnoj Gori izašli ujedinjeni na litije - Sputnik Srbija
Pratite nas
Rat je objavljen Crkvi, samom Bogu, Svetom Vasiliju i svecijelom pravoslavnom življu, napisali su univerzitetski profesori u reagovanju povodom rušenja konaka manastira Svetog Vasilija kod Ulcinja.

Profesori univerziteta reagovali su povodom rušenja manastirskog konaka otvorenim pismom u kome traže da se prestane sa progonom Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori i da se nastavi započeti dijalog, objavio je IN4S. Pismo prenosimo u celini.

„Kako je ostalo zapisano, genijalni Njegoš pri jednom susretu izjavio je: „Znate li gdje je najveća sloboda? U Crnoj Gori, čije ključeve ja držim“. Nakon skoro dvjesta godina situacija se izokrenula.

Najnovija dešavanja svjedoče nam da je Crkvi objavljen rat. Vjerovatno po migu, s već prepoznatljivim blic-pristupom. Ne bi bilo strašno da se to ne dešava usred Evrope, u vijeku najviših civilizacijskih dostignuća, u Crnoj Gori Petrovića.
Policija ispred konaka manastira kod Ulcinja koji se ruše - Sputnik Srbija
Posle otimanja, počelo rušenje svetinja: Podgorica u akciji da potpuno zaustavi litije

Moćnici ovoga svijeta odlučili su da iskoriste bezakone zakone, koje donose u atmosferi jednoumlja i s vrlo jasnim i preciznim, možda i dogovorenim ciljem, valjda da bi potvrdili svoja programska načela. Ovoga puta, prvi put u crnogorskoj istoriji (jer to nijesu radili ni komunisti), oni su krenuli u rušiteljski poduhvat. Srušili su manastirski konak Svetoga Vasilija danas, a sjutra će

Zaboravljaju da samo jedan od osam kvadranata zadovoljava tri jedinstva: zakonsko, etičko i profesionalno. Nadali smo se da će u miru i razumijevanju, uz dogovor i poštovanje činjenica, doći do rješenja koje bi bilo zadovoljavajuće za sve zainteresovane strane. Sada se više ne može okolišiti s tobožnjim pregovorima, ekspertskom timovima itd. Pregovori postaju bespredmetni.

Rat je objavljen Crkvi, samom Bogu, Svetom Vasiliju i svecijelom pravoslavnom življu. Crkva nema oružje, nema SAJ-ovce (iako ni oni ne treba da djeluju po naredbi jedne partije i jednoga čovjeka), nema podršku centara moći, ali ima molitvu, post i vjeru u Gospoda. Crkva uporno i strpljivo poziva na ljubav, dijalog i razumijevanje, a vlast odgovara sve većom represijom.

Tražimo da se odmah prestane sa progonom Crkve i da se što prije nastavi započeti dijalog, koji treba u najkraćem roku da ima kao ishod uklanjanje spornih odredbi bezakonog zakona.

Rušenje konaka pri manastiru Svetog Vasilija Ostroškog Čudotvorca na Briskoj Gori kod Ulcinja - Sputnik Srbija
Nikšićanin odbio da ruši manastirski konak u Ulcinju: U bager seo direktor kompanije

Da li je slučajno što se sve dešava nakon Trojičinog dana?

Apsolutno ne. Neposredno poslije dana kada je formirana Crkva treba dokazati silu i moć (možda i data obećanja), i pokazati rušilačku snagu. Pitanje koje lebdi u vazduhu jeste: u kom mračnom kazamatu je sve ovo dogovoreno? No, za nekoliko decenija i ono što je stajalo pod oznakom tajno postaje javno, jer se mijenjaju vremena, a sa njima i ovlašćena lica koja određuju stepen tajnosti podataka.

Naše nadanje je Gospod i duh Svetoga Vasilija i Svetoga Petra, a naš zalog su pradjedovski zavjeti, koji su uvijek isticali i podsticali slobodarski duh, etiku čojstva, poštovanje, poštenje i pravičnost.

Ne damo svetinje!“, stoji u pismu grupe univerzitetskih profesora.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala