Posle otimanja, počelo rušenje svetinja: Podgorica u akciji da potpuno zaustavi litije

© Foto : MitropolijaPolicija ispred konaka manastira kod Ulcinja koji se ruše
Policija ispred konaka manastira kod Ulcinja koji se ruše - Sputnik Srbija
Pratite nas
Nakon jutrošnjeg rušenja konaka manastira Svetog Vasilija Ostroškog kod Ulcinja, postoje ozbiljne indicije da će crnogorska vlast pokušati da izvede slične akcije i drugdje, smatra analitičar Boško Vukićević, koji vjeruje da sve to ima veze s mogućnošću obnove litija.

Nakon što je mitropolit Amfilohije za Nedelju Svih svetih od 14. juna najavio obnovu litija širom Crne Gore, Srpska pravoslavna crkva i vjerni narod se, prema mišljenju a Boška Vukićevića suočavaju sa nečim što bi se ukratko moglo nazvati „sinhronizovani odgovor režima u Podgorici

Rušenje svetinja po izgovorom nelegalne gradnje

 „Formalno-pravni okvir za rušenje svetinja vlast nalazi u navodnoj nelegalnoj gradnji, iako je opštepoznato da u samoj opštini Ulcinj ima na hiljade nelegalno izgrađenih objekata. Dvostruki aršini i selektivnost u ovakvim rušilačkim djelovanjima režima pokazuju da iza svega ne počiva volja za uspostavljanjem vladavine prava, već brutalni obračun sa SPC u Crnoj Gori“, kaže Vukićević za Sputnjik.

Ako uzmemo u obzir da se malo vremena nakon rušilačke akcije kod Ulcinja oglasio i direktor crnogorske policije, koji je naglasio da policija neće dozvoljavati okupljanja, onda prema mišljenju ovog analitičara, postaje sasvim jasno da se radi - o sinhronizovanom odgovoru vlasti na najavu obnavljanja litija.

Kako pojašnjava, čini se da takav sinhronizovan odgovor prati jedinstvenu strategiju režima u ovom kriznim vremenima, koja se sastoji u krajnjoj radikalizaciji društvenih prilika u Crnoj Gori.

© Foto : MitropolijaRušenje brutalni obračun vlasti sa SPC u Crnoj Gori.
Posle otimanja, počelo rušenje svetinja: Podgorica u akciji da potpuno zaustavi litije - Sputnik Srbija
Rušenje brutalni obračun vlasti sa SPC u Crnoj Gori.

„Dok na strani Crkve imamo uporne pozive na razgovore, dogovor i mir, sa strane vlasti se mogu čuti i vidjeti isključivo prijetnje i nasilje. Naravno, takve brutalne prijetnje i nasilje režimski glasnogovornici će kamuflirati navodnom brigom o „zdravlju građana u uslovima epidemije koja se opet može pojaviti“. I ne vodeći računa o mučnom utisku koji kod većine građanstva izaziva plan koji politički opstanak trodecenijske vlasti zasniva isključivo na nadi da se opet može pojaviti smrtonosni virus“, kaže Vukićević.

Nervoza vlasti

Uzevši sve u obzir, naš sagovornik strahuje da se Crna Gora već nalazi u ambijentu u kom vlast vidi slamku spasa u zaoštravanju situacije.

Narod brani krstionicu - Sputnik Srbija
Tivat pod blokadom, meta policije — krstionica na Miholjskoj prevlaci

„Njihovo istrajavanje u ekstremnim politikama manifestuje i određenu nervozu i paniku tj. svjest da izlaz vjerovatno ne mogu naći ni u izborima koje su do sada redovno namještali i na kojima su pobjeđivali“, ocjenjuje Vukićević. Po njegovom mišljenju, vlast ima i određenu podršku i sponzore sa strane za politike radikalizacije i nasilja, ali se ipak se čini da su oni manje brojni i uticajni u odnosu na situacije iz bliske prošlosti. 

Litije pokazale da odlučnost u odbrani svetinja

Na kraju razgovora za Sputnjik naš sagovornik dodaje da vjerni narod, kao i do sada, samo treba da bude odlučan u odbrani svetinja, kao i da slijedi uputstva crkvenih velikodostojnika.

„Masovnost, smirenost, strpljenje i nenasilni otpor moraju biti izraženi kao i ranije. Litije su pokazale da je slobodan narod u ogromnoj, makar dvotrećinskoj većini, a takve većine se ne mogu nadvladati bilo kakvim zastrašivanjem, prijetnjama i nasiljem", zaključuje Vukićević.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala