Mitropolija crnogorsko-primorska: Rešenje o rušenju konaka „dostavljeno“ preko režimskih medija

© Foto : Mitropolija crnogorsko-primorskaRušenje konaka pri manastiru Svetog Vasilija Ostroškog Čudotvorca na Briskoj Gori kod Ulcinja
Rušenje konaka pri manastiru Svetog Vasilija Ostroškog Čudotvorca na Briskoj Gori kod Ulcinja - Sputnik Srbija
Pratite nas
Saopštenje Mitropolije u kom se, između ostalog, navodi i da je Specijalna antiteroristička jedinica (SAJ) Crne Gore za rušenje manastirskog konaka u Ulcinju korišćena nezakonito, te da je došlo i do prekomjerne upotrebe sile prema građanima, prenosimo integralno.

Nekoliko režimskih portala, među kojima je i portal Javnog servisa RTCG, juče su objavili informaciju da je Mitropoliji crnogorsko-primorskoj, putem njenog punomoćnika u Ulcinju, dostavljeno rješenje o rušenju objekta, sa ciljem da opravdaju jučerašnju nezakonitu akciju policije, inspekcije za urbanizam i privatnih nikšićkih kompanija Vilusi d.o.o. i K-M Trust d.o.o.

Ovi portali su uz lažne vijesti prikazali fotografiju rješenja o zabrani radova od prije od 4. juna ove godine, koje je uručeno advokatu Darku Hajdukoviću iz Bara. Pokušali su lažno da predstave da je rješenje o rušenju od 9. juna 2020. godine dostavljeno na isti način, iako u tom rješenju ne postoji dokaz o uručenju rješenja! Primjerak rješenja nisu imali ni urbanistički inspektori koji su bili na licu mjesta i koji su na zahtjev monahinja da im se pokaže pisano rješenje izrekli neistinu da je rješenje uručeno punomoćniku. Dakle, dostava nije konstatovana niti na rješenju, niti dostavnicom, niti je na bilo koji način pokušano uručenje u smislu čl. 86 Zakona o upravnom postupku.

Izgleda da je „dostava“ rješenja o rušenju „izvršena“ preko ovih portala, naravno, potpuno nezakonito, ali se i iz tako „dostavljenog“ rješenja nedvosmisleno dokazuje nezakonito postupanje današnjih aktera rušenja, koji se drsko pozivaju na „vladavinu prava“. Objavljeno rješenje o rušenju sadrži podatak da je donijeto 9. juna 2020. godine, te da je rok za njegovo ispunjenje jedan dan. Dakle, čak i kada bi bila tačna lažna vijest da je izvršena uredna dostava rješenja o rušenju, a nije, kao što smo već naveli, akteri nezakonitog rušenja nisu smjeli biti na licu mjesta u danu koji je objavljenim rješenjem bio ostavljen za ispunjenje obaveze.

Rješenje o rušenju je nezakonito iz više razloga. Najprije, u izreci rješenja, koje smo vidjeli samo u medijima, nisu navedene dimenzije objekta i površina, a nije naveden ni broj lista nepokretnosti. Drugo, nisu se stekli ni uslovi za donošenje rješenja o rušenju objekta, jer je na rješenje o zabrani daljih radova izjavljena žalba prije donošenja rješenja o rušenju. Radovi na konaku, suprotno tvrdnjama Ministarstva održivog razvoja i turizma, nisu nastavljani od trenutka prijema rješenja o zabrani radova. Mitropoliji crnogorsko-primorskoj kao subjektu nadzora nije omogućeno da izvrši ovakvo nezakonito rješenje, niti se izvršenju pristupilo u skladu sa principom da njegovo sprovođenje treba da učini najmanju moguću štetu subjektu nadzora.

Ne manje važno je i to da su preduzeća Vilusi d.o.o. Nikšić (čiji je naziv djelatnosti u Centralnom registru privrednih subjekata „izgradnja cjevovoda“) i K-M Trust d.o.o Nikšić (naziv djelatnosti u CRPS: „rušenje objekata“) postupala bez odgovarajućih licenci, sudeći po internet registru licenci za izvođače radova sa sajta Ministarstva održivog razvoja i turizma.

U vezi sa „asistencijom“ Protivterorističke jedinice (o tempora, o mores!), prilikom rušenja manastirskog konaka može se samo zaključiti da je njihovo prisustvo znak nerazumnosti režima, a nikako njegove snage. Policijska jedinica koja bi trebalo da bude najelitnija i da se koristi u borbi sa naoružanim kriminalnim ili terorističkim grupama, izvedena je na mirne građane Crne Gore, na četiri monahinje i na pravoslavne vjernike, koji u Opštini Ulcinj predstavljaju ubjedljivu manjinu. Smatramo da za „asistenciju policije“, a kamoli takve jedinice, nisu bili ispunjeni uslovi iz člana 18 Zakona o unutrašnjim poslovima, budući da nadležni organ nije mogao da pretpostavi mogući fizički otpor u izvršenju ovog nezakonitog rušenja, jer nije ni pokušao da ga izvrši bez policijske „asistencije“, niti je uopšte pokušao da uruči rješenje.

Javnosti nije poznato da je juče došlo i do prekomjerne upotrebe sile od strane pripadnika policije prema građanima. Po svjedočenju s lica mjesta, jedan od mještana koji je policiju snimao telefonom je povrijeđen, tako što je dobio udarac u vrat i bačen na zemlju, a slomljen mu je i telefon. Pri ovakvim „asistencijama“ policije, a što juče nije bio slučaj, obezbjeđuje se i prisustvo vatrogasne i službe hitne pomoći, kao i predstavnika Centra za socijalni rad, upravo zbog mogućih nepredviđenih situacija, koje se ne mogu rješavati golom silom za koju je obučena policija.

Poraz prava vidimo i u tome što je Mitropoliji crnogorsko-primorskoj, zahvaljujući režimskim portalima, na neobičan i nezakonit način „dostavljeno“ rješenje koje na licu mjesta nisu imali ni postupajući građevinski inspektori.

Na nejednako postupanje inspekcije i nadležnog Ministarstva ne treba trošiti riječi. O tome najbolje govore brojne poznate zloupotrebe i teške optužbe za korupciju u toj oblasti, kao i nesmetana izgradnja velikog broja bespravnih objekata koja je u toku. Proizvoljnim ocjenama da je započeti objekat navodno narušavao „ambijentalnu cjelinu crkve Svetog Vasilija Ostroškog iz 18. vijeka“, Ministarstvo za održivi razvoj i turizam je pokušalo da sakrije svoju lošu namjeru da nanese štetu Crkvi i sprovede odmazdu režima zbog pravedne borbe Crkve za prava koja su joj ugrožena neustavnim i diskriminatornim Zakonom o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica.

Inače, crkvu Svetog Vasilija je osveštao mitropolit crnogorsko-primorski Gavrilo Dožić, potonjeg patrijarha srpskog 1933. godine (treba li Ministarstvu pomoć u utvrđivanju o kojem se to vijeku radi?), a na osveštanju kamena-temeljca nezakonito porušenog manastirskog konaka bio je prisutan živi svjedok osvećenja crkve, starac sa više od 100 godina, koji je plakao od radosti.

Manastir Svetog Vasilija na Briskoj Gori je okupio malobrojno pravoslavno stanovništvo Ulcinja i okoline oko zajedničke svetinje. Režim je pokušao da im zagorča tu duhovnu radost, ali u tome neće uspjeti, jer borba protiv Boga i njegovog Svetog Vasilija nije uspjela nikome. Ne treba izgubiti iz vida da je to prostor na kome su razni okupatori kroz vijekove srušili stotine hrišćanskih hramova (kako u Ulcinju, na Svaču i u okolini), uključujući i manastir Prečistu krajinsku, čiju obnovu vlasti, i pored našeg upornog traženja decenijama, ne dozvoljavaju.

Osobito blagodarimo onima koji su odbili da učestvuju u ovom bezakonju. Neka blagoslov Svetog Vasilija Ostroškog svagda prati njih i njihove porodice. Nije zgoreg pomenuti da je od svih koji su dovedeni da ruše crkvu Svetog Petra Cetinjskog na Lovćenu zapamćeno samo ime časnog Isa Mahmutovića, koji je odbio da je ruši.

Zahtijevamo da se integralno prenese ovaj demant lažne vijesti koji su objavili i pozivamo javnost i nadležne institucije da u cjelosti i objektivno rasvijetle ovaj slučaj, kako bi ovo ostala poslednja nezakonitost i brutalnost državnih institucija prema Crkvi.

Pročitajte još:

Ulcinjska policija podnela krivičnu prijavu protiv Mitropolije i vladike Amfilohija

„Zašto je angažovana protivteroristička jedinica kod Ulcinja“: Savet traži objašnjenje od policije

„Policija i mašine stigle bez ikakve najave. Svi smo zatečeni“: Šta se jutros desilo kod Ulcinja

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala