Novo lice kneza Mihaila: Obnovljen spomenik na beogradskom Trgu republike /foto, video/

© AP Photo / Darko VojinovićSa jednog od protesta desničara u Beogradu
Sa jednog od protesta desničara u Beogradu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Restauracija spomenika knezu Mihailu na beogradskom Trgu republike završena je i skinute su zaštitne skele i zastori, na 150. godišnjicu od ubistva kneza Mihaila Obrenovića.

„Posle restauracije Pobednika, završili smo i restauraciju spomenika knezu Mihailu“, rekao je zamenik gradonačelnika Goran Vesić, prenosi Tanjug.

„Navršava se 150 godina od kada je ubijen knez Mihailo Obrenović u Košutnjaku i odlučili smo da na ovaj dan spomenik bude završen, kako bi građani mogli da odaju počast svemu što je knez Mihailo uradio“, rekao je Vesić za RTS.

Spomenik na Trgu republike je podignut 1882. godine, a za 138 godina čišćen je svega dva puta, poslednji put 1986. godine, dodao je Vesić.

„Ovo je najtemeljnija rekonstrukcija do sada. Skinuta je patina koja je pokrivala reljefe, čiji je autor naš čuveni arhitekta Konstantin Jovanović. Oni prikazuju delove srpske istorije, a sada mogu mnogo bolje da se vide“, pojasnio je Vesić.

Dodao je da je sama skulptura Mihaila Obrenovića, koju je izradio Enriko Paci, autor i čuvenog spomenika Danteu u Firenci, sada vidljivija u svim svojim detaljima.

Nijedan srpski vladar nije dobio takav spomenik, što dovoljno govori o ulozi Mihaila Obrenovića u srpskoj politici 19. veka, naveo je Vesić.
Kralj Milan Obrenović - Sputnik Srbija
Stigla pisma srpskog kralja koja otkrivaju istinu o međunarodnim odnosima krajem 19. veka

Podsetio je i da je obavljena rekonstrukcija postamenta, obnovljeni su kandelabri, a obavljeno je i čišćenje od grafita, dodajući da se nada da grafiti više neće biti ispisivani i da ćemo svi zajedno čuvati spomenik.

Vesić je podsetio i da će u narednih godinu dana Beograd dobiti nekoliko spomenika.

Tako će, na predlog predsednika Aleksandra Vučića, grad dobiti spomenik Stefanu Nemanji, dok će preko puta Univerzitetske biblioteke biti podignut spomenik Mihajlu Pupinu.

Spomenik Aleksandru Karađorđeviću biće podignut između dva dvora, a spomenik Diani Budisavljević u Savskom parku.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala