Stigla pisma srpskog kralja koja otkrivaju istinu o međunarodnim odnosima krajem 19. veka

© Foto : Knjiga "Memoari kralja Milana"Kralj Milan Obrenović
Kralj Milan Obrenović - Sputnik Srbija
Pratite nas
Pisma Milana Obrenovića sinu kralju Aleksandru na početku 1897. godine, donedavno nepoznata i stručnjacima i javnosti, stigla su u Muzej Adligat. Prema mišljenju istoričara otkrivaju jednog drugačijeg Milana Obrenovića, čoveka sa izgrađenim državnim idejama i jasnim političkim pogledima na međunarodnu situaciju.

Milan iz Beča, piše na francuskom jeziku. Govori o važnom državnom pitanju - hitnoj potrebi naoružanja Srbije, ali i porodičnim odnosima. Protivi se savetima kraljice Natalije koja je tada u Srbiji, da se Aleksandar približi radikalima i nađe sa njima kompromis. Upozorava sina na opasnosti takve saradnje i sugeriše mu kako da preuredi i prestroji spoljnu politiku Srbije, otkriva Suzana Rajić, dugogodišnji proučavalac vladarske porodice Obrenović.

"Ova pisma će promeniti neke od važnih stavova u nauci koji se odnose na sam kraj 19. veka. Do sada smo mislili da su susreti oca i sina tek iz leta 1897. doveli do preokreta na unutrašnjoj političkoj sceni, sada pouzdano možemo znati da je do preokreta faktički došlo već početkom 1897.", kaže istoričar prof. dr Suzana Rajić.

Zahvaljujući književniku Milošu Jankoviću, novinarki RTS-a u penziji Stevanki Češljarov i zameniku direktora Univerzitetske biblioteke "Svetozar Marković" Adamu Sofronijeviću, pisma su i uz teškoće putovanja u vreme koronavirusa vraćena u Srbiju.

"Dogovoreno je prevođenje sa vrsnim prevodiocima Milicom Vinaver i Milovanom Danojlićem. Mi planiramo da ta pisma objavimo u obliku jedne monografije i da ih digitalizujemo", rekao je Viktor Lazić, predsednik Udruženja Adligat.

Adam Sofronijević kaže da će tu priliku nabavke ovih pisama iskoristiti da urade model rukopisa Kralja Milana, tako da će ubuduće sva njegova zaostavština biti automatski prepoznata, prenosi RTS.

Muzej Adligat čuva i štap kralja Milana, a u Kutku porodice Obrenović je i prvi poznati rukopis kneza Mihaila - dokaz da je već kao petogodišnjak znao da čita i piše.

Osim garderobnog ormana kraljice Natalije može se videti i njen toaletni sto sa stolicama, poklon Danice Leko koji je stigao, takođe, za vreme pandemije.

Pročitajte još: 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala