Novi front u sukobu Kine i Amerike: Borba za kontrolu koja može da promeni svetske tokove novca

© AP Photo / Shannon Stapleton, PoolDečko sa zastavama Kine i Amerike
Dečko sa zastavama Kine i Amerike - Sputnik Srbija
Pratite nas
Novi front otvoren je u sukobu Kine i Amerike. Dve velike sile bore se za čelno mesto u Svetskoj trgovinskoj organizaciji, a time i za postavljanje novih međunarodnih trgovinskih pravila, koja mogu da promene svetske tokove novca.

Amerikanci i Kinezi sučelili su se i u izboru novog generalnog direktora Svetske trgovinske organizacije (STO). Ne samo da je to borba za čelno mesto ove organizacije, već i za postavljanje novih međunarodnih trgovinskih pravila, piše „Ejža nikei rivju“, engleska verzija najvećeg svetskog ekonomskog časopisa iz Japana.

Vang Ji - Sputnik Srbija
Kineski ministar: Neke političke snage u Americi guraju dve zemlje na ivicu novog Hladnog rata

Kako navodi ovaj list, Peking podržava Aminu Mohamed, bivšu ministarku spoljnih poslova Kenija, zemlje u kojoj Kina uveliko investira.

Sa druge strane, Amerikanci podržavaju Tima Grosera, bivšeg novozelandskog ministra trgovine, koji želi da reformiše trgovinska pravila po željama Vašingtona.

Dosadašnji direktor STO Roberto Azevedo iznenada je dao ostavku, a procedura izbora novog čelnika počela je u ponedeljak 8. juna.

Amina Mohamed, ukoliko bude izabrana, bila bi prva žena, ali i prvi kadar iz Afrike na čelu STO.

Kroz državne banke i preduzeća, Kina je investirala velike sume novca u Keniju, ali i druge zemlje Afrike, preko infrastrukturnih i projekata okrenutih prirodnim bogatstvima. Kina se u STO pozicionirala kao predstavnik zemalja u razvoju.

CC BY-SA 2.0 / Wikipedia / Amina Mohamed važi za kandidata kog podržava Kina
Novi front u sukobu Kine i Amerike: Borba za kontrolu koja može da promeni svetske tokove novca - Sputnik Srbija
Amina Mohamed važi za kandidata kog podržava Kina

Pojedini stručnjaci, piše japanski list, smatraju da bi Kina preko Amine Mohamed, favorizovala nova trgovinska pravila u korist upravo zemalja u razvoju.

Sa druge strane, Groser, koji je bio novozelandski ambasador u SAD i izrazio je zabrinutost zbog uspona Kine, važi za čoveka koji je blizak namerama SAD i mogao bi da pokrene reformu svetskih trgovinskih pravila u korist Vašingtona.

STO je do sada imala šest generalnih direktora i na toj poziciji smenjivali su se predstavnici razvijenih i zemalja u razvoju.

Budući da je Azevedo iz Brazila, velike su šanse da njegov naslednik bude iz neke od razvijenih zemalja.

© Sputnik / Grigoriй Sыsoev / Uđi u bazu fotografijaTima Grosera podržavaju Sjedinjene Američke Države
Novi front u sukobu Kine i Amerike: Borba za kontrolu koja može da promeni svetske tokove novca - Sputnik Srbija
Tima Grosera podržavaju Sjedinjene Američke Države

U to se uklapa Groser, ali Evropska unija ima na umu drugog kandidata, budući da nije pristalica reformi kakve zamišlja Vašington.

EU želi da kandiduje evropskog komesara za trgovinu Fila Hogana, a mediji iz Irske, odakle on dolazi, navode da je voljan da prihvati kandidaturu.

STO važi za organizaciju koja brani slobodu trgovine, ali je njen sistem za žalbe paralizovan od kada su SAD blokirale imenovanje apelacionih sudija. Takođe, blokirani su i razgovori u Dohi, gde su članice raspravljale o reformi međunarodnog trgovinskog sistema i smanjivanju trgovinskih barijera. Zapelo je ko pitanja u vezi sa digitalnom ekonomijom i trendovima naredne generacije u trgovini.

Donald Tramp - Sputnik Srbija
Da li je Tramp vratio zakon džungle u svetsku trgovinu

Kina bi kroz izbor svog kadra u STO mogla da dobije međunarodnu podršku u trgovinskom sukobu sa SAD. Sa druge strane, iako administracija američkog predsednika Donalda Trampa favorizuje bilateralne trgovinske sporazume, Bela kuća ne može da ignoriše međunarodni okvir niti da dopusti Kini da širi svoj uticaj u STO.

Sukob Kine i Amerike već se preslikao na neke međunarodne organizacije. Tako je Amerika blokirala kineskog kandidata za direktora Svetske organizacije za intelektualnu svojinu Ujedinjenih nacija. Takođe, Donald Tramp je ušao u sukob sa Svetskom zdravstvenom organizacijom zbog pandemije virusa korona, optužujući njenog direktora Tedrosa Gebrejesusa za bliskost sa Kinom.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala