Kineski ministar: Neke političke snage u Americi guraju dve zemlje na ivicu novog Hladnog rata

© AP Photo / Ng Han GuanVang Ji
Vang Ji - Sputnik Srbija
Pratite nas
Kineski ministar spoljnih poslova Vang Ji održao je godišnju konferenciju za novinare na kojoj je, između ostalog, istakao značaj saradnje Kine i Amerike bez obzira na razlike i ukazao da u Pekingu nije prošlo nezapaženo da neke političke snage u Americi guraju dve zemlje na ivicu novog Hladnog rata.

Kako je rekao, Kina i Amerika moraju da nađu put za mirnu koegzistenciju, bez obzira na razlike u sistemima i kulturi.

„Kina i SAD treba da nađu put za mirnu koegzistenciju i uzajamno korisnu saradnju, da dokažu da je to moguće među zemljama sa različitim sistemima i kulturama“, rekao je Vang novinarima.

Kao zemlje koje se najviše ravijaju Amerika i Kina, prema njegovim rečima, snose odgovornost za globalni mir i razvoj. „Kina nema nameru da menja ili zameni SAD, došao je trenutak da SAD prestanu sa pokušajima da menjaju Kinu“, poručuje kinski ministar.

Kina poziva Ameriku da prestane da gubi vreme na nesuglasice i da počne aktivnu saradnju u borbi protiv virusa korona.

„Za žaljenje je činjenica da se, u trenutku kada epidemija još nije završena, u SAD širi i politički virus i neki ljudi koriste svaku priliku da napadnu Kinu“, rekao je ministar i dodao da neki američki političari ignorišu činjenice i fabrikuju laži i teorije zavere protiv Kine.

„Registrovali smo da neke političke snage u SAD koriste kinesko-američke odnose kao taoca i guraju dve zemlje na ivicu novog Hladnog rata“, ocenio je on.

Istovremeno, poručuje Vang, Peking je otvoren za saradnju s međunarodnom zajednicom kako bi se utvrdio izvor virusa korona, ali taj proces treba da bude oslobođen politike.

„Taj proces treba da bude profesionalan, pravedan i konstruktivan. Pravedan – to znači da se u traganju za izvorom isključi političko mešanje“, istakao je Vang i naglasio da u tom procesu mora

da se poštuje i suverenitet svih država. Kineska strana je, dodao je, i protiv „prezumpcije krivice“.

Vang je govorio i o saradnji s Rusijom, ističući da će zajednička borba dve zemlje protiv kovida 19 stvoriti čvrstu osnovu za jačanje dalje saradnje.

„Ne sumnjam da će iskustvo zajedničke borbe Kine i Rusije protiv epidemije u budućnosti biti podstrek bržem razvoju saradnje naše dve zemlje posle epidemije“, rekao je ministar.

Kako je dodao, Peking je spreman da udruži napore sa Rusijom kako bi se kriza pretvorila u nove mogućnosti i da bi se stabilizovala saradnja u tradicionalnim oblastima, kao što je energetika.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala