Kineski ambasador: Zapad pokušava da podeli Kinu organizovanjem protesta u Hongkongu

© AP Photo / Vincent YuDemonstranti na protestu u Hongkongu 2019. godine
Demonstranti na protestu u Hongkongu 2019. godine - Sputnik Srbija
Pratite nas
Demonstracije i proteste u Hongkongu finansira i organizuje Zapad koji pokušava da podeli Kinu, izjavio je kineski ambasador u Rusiji Žang Hanhui.

„Amerikanci i Zapad igraju vrlo ružnu, lošu ulogu. Sve ove demonstracije, ove proteste i haos organizovao je Zapad. Oni usmeravaju određena sredstva, usmeravaju oružje, obučavaju ekstremiste i separatiste“, rekao je ambasador na konferenciji za medije“.

„Oni to rade kako bi podelili Kinu i stvorili teškoće za njen razvoj“, dodao je ambasador.

Napad na Kinu politizovan, Peking spreman na saradnju

Napadi Sjedinjenih Američkih Država na Kinu u potpunosti su politizovani, Peking je uvek spreman za obostrano korisnu saradnju sa Vašingtonom, dodao je on.

„Smatramo da provokacije i napadi američke strane predstavljaju nerazumne i ispolitizovane namere Sjedinjenih Američkih Država. To je u potpunosti zasnovano na mentalitetu Hladnog rata“, istakao je on.

Ambasador je dodao da je Kina uvek spremna na pravednu, ravnopravnu i uzajamno korisnu saradnju sa drugim zemljama sveta, uključujući i sa SAD.

Prema rečima kineskog diplomate, niko ne želi da Sjedinjenim Američkim Državama oduzme vođstvo u svetu.

Pogoršanje kinesko-američkih odnosa

Poslednjih dana odnosi između SAD i Kine ponovo su se zaoštrili zbog nacrta zakona o zaštiti nacionalne bezbednosti Hongkonga koji razmatra kineski parlament. Vašington smatra da ovaj zakon ima za cilj likvidaciju autonomije Hongkonga. Američki predsednik Donald Tramp zapretio je da će uvesti sankcije i povući specijalan status Hongkonga. Kina je odbacivala sve kritike i navela da su sva pitanja vezana za Hongkong isključivo unutrašnja pitanja zemlje.

Vašington, takođe, preti Pekingu odbijanjem da ispuni dužničke obaveze. To bi, prema Beloj kući, trebalo da bude cena koju Kina treba da plati za širenje virusa korona i prikrivanje podataka o pandemiji. Kao odgovor na to, prema izveštajima medija, Kina (drugi najveći vlasnik državnog duga SAD) planira da na tržište izbaci značajan broj hartija od vrednosti američkog trezora.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala