Evropska unija namerava da ostavi na snazi antiruske sankcije

© AP Photo / Kirsty WigglesworthZastava EU
Zastava EU - Sputnik Srbija
Pratite nas
Evropska unija najavila je da namerava da ostavi na snazi sankcije protiv velikog broja ruskih državljana i pravnih lica za koje EU smatra da su uključena u podrivanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta Ukrajine, navodi se u zvaničnim dokumentima EU.

Konkretno, u dokumentima su objavljena imena niza lica koja su pod sankcijama, kao i link na spiskove odobrene 2014. godine.

„Savet (Evropske unije) namerava da zadrži restriktivne mere prema gore navedenim fizičkim i pravnim licima i predstavi nove osnove“, piše u dokumentu.

Istovremeno, u dokumentu se napominje da lica navedena na sankcionim spiskovima mogu da zatraže informacije od sekretarijata Saveta EU o razlozima ove odluke.

Sredinom marta Evropska unija je za šest meseci, do 15. septembra 2020, produžila individualne sankcije protiv 175 fizičkih lica i 44 organizacije kao „restriktivne mere u vezi sa dejstvima koja podrivaju ili ugrožavaju teritorijalni integritet, suverenitet i nezavisnost Ukrajine“.

Zastave Italije i EU - Sputnik Srbija
Iz Italije zahtevaju ukidanje antiruskih sankcija u eri pandemije

Osim toga, 5. marta EU je produžila sankcije na godinu dana za 10 bivših visokih ukrajinskih zvaničnika, uključujući bivšeg predsednika Viktora Janukoviča.

Individualne sankcije protiv građana Rusije i Ukrajine, koje EU optužuje da narušavaju teritorijalni integritet i suverenitet Ukrajine, uvedene su u martu 2014. i od tada se redovno produžavaju na šest meseci.

Odnosi Rusije i Zapada pogoršali su se zbog situacije u Ukrajini i prisajedinjenja Krima Rusiji. Optužujući Moskvu za mešanje u poslove Kijeva, Zapad joj je uveo sankcije. Rusija je preduzela recipročne mere i povela politiku zamene uvoza, a više puta je optužbe protiv nazivala neosnovanim.

Sve vesti
0
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
loader
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala