Bugarska na svojoj koži osetila: Što više subvencija iz EU - to manja proizvodnja

© Depositphotos.com / RuletkkaEvro u boji bugarske zastave
Evro u boji bugarske zastave - Sputnik Srbija
Pratite nas
Svi predstavnici vlasti u Bugarskoj upoznati su sa lopovskim šemama u vezi sa subvencijama Evropske unije, izjavio je predsednik Udruženja „Bugarska paprika“ Georgi Vasiljev, istakavši da od kada postoje evropske subvencije proizvodnja paprike smanjena je za 30-50 odsto.

Ove nedelje Vasiljev je bio učesnik skandala sa ministarkom poljoprivrede Desislavom Tanevom, koja je, u razgovoru sa proizvođačima voća i povrća, pokušala da ih ubedi da ne prijavljuju da su u okviru finansijske pomoći Evropske unije dobili više sredstava nego što je trebalo.

Prema mišljenju Vasiljeva, vladajuća stranka GERB pokušava da predstavi vest kao napad opozicione Bugarske socijalističke stranle ili njegovu ličnu nameru da diskredituje ministarku.

Evro u boji bugarske zastave - Sputnik Srbija
Bugarska opozicija: Bugarska je nemoćna pred rizikom od siromaštva
„To je bila provokacija sa moje strane, jer sam znao da će ona tako odgovoriti. Namerno sam pitao koliko novca je ukradeno po našoj šemi. Međutim, na tom sastanku se nije dogodilo ništa novo. Prevare vezane za direktne subvencije počele su još na samom početku dobijanja finansijske pomoći od EU, u šta su upućeni svi rukovodioci svih vlada – ministri poljoprivrede, premijeri, predsednici, predsednici Narodne skupštine, šefovi parlamentarnih grupa. Deset puta smo davali signale, a neko i pedeset puta. Svi organi i organizacije znaju za to – rukovodeće, koje kontrolišu, proveravaju“, rekao je Vasiljev u intervjuu za list „Duma“.

Predsednik Udruženja smatra da se u stvarnosti proizvodnja povrća samo smanjuje zahvaljujući subvencijama.

„Rukovodstvo zemlje ćuti da ne bi upali u lavlju jazbinu – EU, koja izdvaja novac, ali sa namerom da se novac rasporedi tako da ne bi bilo proizvodnje u Bugarskoj. Što je više subvencija, to je manja proizvodnja. Obratite pažnju da Ministarstvo poljoprivrede uvek priča samo o novcu. Nikada ne govore o tehnologijama gajenja biljaka, tržištu, transportu, čuvanju proizvoda. Nikada ne govore o rezultatima, koji su dobijeni zahvaljujući tim milijardama“, rekao je Vasiljev.

Evropske subvencije imaju za cilj da Bugarska u sferi poljoprivrede stigne druge članice EU, ali to ne uspeva, jer je Bugarska korumpirana zemlja, zaključuje predsednik Udruženja i pita se gde je otišao sav taj novac.

Udruženje „Bugarska paprika“ obuhvata 240 proizvođača paprike u Bugarskoj, koji čine skoro 70 odsto ukupne proizvodnje paprike u zemlji. 

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala