Ne damo svetinje: Rusija nastavlja borbu za svoje hramove u Svetoj zemlji

CC BY 2.0 / / Krov Aleksandrijskog podvorja u Jerusalimu
Krov Aleksandrijskog podvorja u Jerusalimu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Palestinski sud poništio je odluku predsednika Mahmuda Abasa o predaji zemljišta na kome se nalazi pravoslavni manastir Svete Trojice u Hebronu Ruskoj pravoslavnoj crkvi, javlja portal „Maan njuz“.

Viši sud Palestine poništio je odluku o predaji zemljišta u Muskubiji misiji RPC u Jerusalimu. Na ovaj način Palestinci su poništili odluku Abasa iz 2017. godine.

Teritorija gde se nalazi crkva je proglašena vakufskom (pripada muslimanskoj opštini). Poznato je da je se na ovoj teritoriji u Hebronu nalazi Mamvrijski dub, pod kojim je, prema Bibliji, Avram prvi put sreo Boga u obliku Svete Trojice.

Ovo nije prvi spor za svetinje koji vodi RPC u Svetoj zemlji. Podsetimo, Izrael je 8. aprila obustavio predaju Rusiji Aleksandrijskog podvorja (kompleks zgrada, zajedno sa hramom) u Jerusalimu. Jerusalimski sud je izdao privremenu zabranu predaje Rusiji prava na Aleksandrijsko podvorje zbog žalbe Pravoslavne opštine Svete zemlje koja je registrovana u Minhenu.

Pravoslavna opština Svete zemlje se predstavlja kao naslednica Carskog pravoslavnog palestinskog društva koje je postojalo pre boljševičke revolucije 1917. godine. Upravo je njemu izraelski sud 1991. godine priznao pravo naslednice ovog pravoslavnog društva.

Aleksandrijski hram se nalazi u starom gradu Jerusalima, nedaleko od Groba Gospodnjeg. Pravo oko njega se spore Carsko pravoslavno palestinsko društvo i Ruska pravoslavno društvo Svete zemlje. 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala