Crna Gora traži od Srbije pojašnjenje: Kako je preko noći ozdravilo 4.000 osoba

© Sputnik / Evgeniй Biяtov / Uđi u bazu fotografijaBočice sa reagensima za brze testove na virus korona u laboratoriji u Tehnološkom parku "Skolkovo".
Bočice sa reagensima za brze testove na virus korona u laboratoriji u Tehnološkom parku Skolkovo. - Sputnik Srbija
Pratite nas
Institut za javno zdravlje Crne Gore uputiće zahtev za pojašnjenje kolegama iz Srbije, nakon što je Beograd objavio informaciju da je u toku jednog dana izlečeno više od četire hiljade obolelih.

Iz Instituta za javno zdravlje Crne Gore za Antenu M su rekli da su oni uz poštovanje preporuka EU da se popuštanje mera i otvaranje granica mora vršiti postepeno i na osnovu naučno zasnovanih dokaza i činjenica, predložili da se otvaranje crnogorskih granica u drugoj fazi borbe sa kovid 19 vrši ka onim zemljama koje imaju nizak epidemiološki nivo rizika koji je postavljen na 25 aktivnih slučajeva na 100.000 stanovnika.

Kako navode, s obzirom na to da nekoliko država u svetu ne prijavljuje broj oporavljenih slučajeva, samim tim, za njih nije bilo moguće izračunati broj aktivnih slučajeva te je Institut, preko uobičajenih stručnih kanala zamolio za pojašnjenje kolege u tim državama, kako bi osigurali da svi putnici u međunarodnom saobraćaju imaju jednaku mogućnost da doputuju u Crnu Goru, poštujući gore definisani epidemiološki uslov.

Zahtev za istim pojašnjenjem će biti upućen i Institutu za javno zdravlje Srbije, kažu u crnogorskom Institut za javno zdravlje.

Navode i da je u narednom periodu moguća izmena metodologije.

„Čekajući stav Evropske unije po pitanju definisanja kvantifikovanih kriterijuma za otvaranje eksternih granica, moguće da će u narednom periodu doći do izmene metodologije kojom se definiše lista država kako bi se u obzir uzela dinamika epidemiološke situacije na terenu, trenutno dostupni zvanični podaci koje države prijavljuju SZO-u i Evropskom centru za kontrolu i prevenciju bolesti ali i ispoštovao konsenzus evropskih država koji će uskoro, nadamo se, biti postignut“, rekli su iz Instituta.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala