Bivša ukrajinska ministarka: Donbas se nikada neće vratiti u današnju Ukrajinu

© Sputnik / Sergeй Averin / Uđi u bazu fotografijaKontrolni prelaz na liniji razgraničenja sa Donbasom
Kontrolni prelaz na liniji razgraničenja sa Donbasom - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ukrajina nikada neće vratiti Donbas dok njome vladaju aktuelne vlasti, izjavila je bivša ministarka pravde Elena Lukaš u intervjuu za kanal „112 Ukrajina“.
„Ta vlast neće vratiti Donbas. On nema gde da se vrati i nikada se neće vratiti u Ukrajinu u njenom trenutnom stanju. U Ukrajinu, gde su u potpunosti ograničeni sve reči i slobode, gde ih smatraju nižim bićima – nemaju gde da se vrate. Vlast ne čini ništa kako bi se zaustavila bar borbena dejstva“, rekla je Lukaševa.

Ona je dodala da je, prema proceni Unicefa, od početka ove godine u Donbasu ranjeno desetoro dece, što je duplo više nego prošle godine za vreme vlasti bivšeg predsednika Petra Porošenka. Prema izveštaju te organizacije, na teritoriji koja nije pod kontrolom Kijeva, uništeno je devet škola.

Prema njenim rečima, za godinu dana predsedavanja aktuelnog ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog nije ispunjena nijedna odredba Minskih sporazuma ili „Štajnmajnerove formule“.

„Ne očekujem od Zelenskog apsolutno ništa“, zaključila je bivša ministarka.

Sergej Lavrov - Sputnik Srbija
Lavrov o Donbasu: Od 9 tačaka sporazuma, Kijev ispunio samo jednu — i to delimično

Nova granatiranja u Donbasu

Ukrajinski ustanici saopštili su da su u toku proteklog dana zabeležili osam granatiranja svojih položaja u Donbasu i da su tom prilikom dva vojnika poginula.

Prema saopštenju pres-centra štaba operacije Ujedinjenih snaga Ukrajine ukrajinske oružane snage su „osam puta prekršile režim primirja“.

„Dva vojnika ukrajinskih Ujedinjenih snaga su ranjena“, dodato je u saopštenju.

Sukobi na istoku Ukrajine

Podsetimo, vojna operacija ukrajinskih vlasti protiv samoproglašenih Donjecke i Luganske narodne republike traje još od 2014. godine. Prema podacima UN za taj period, poginulo je oko 13 hiljada ljudi. Pitanje rešavanja krize se razmatra, između ostalog, na sastancima Kontakt-grupe u Minsku, koja je od septembra 2014. godine usvojila tri dokumenta koja regulišu deeskalaciju konflikta. Međutim, i nakon sporazuma o primirju, između zaraćenih strana nastavljaju se granatiranja.

Kontakt-grupa za Donbas, ranije je u Minsku usaglasila „Štajnmajerovu formulu“, koja utvrđuje postupak stupanja na snagu zakona o posebnom statusu Donbasa.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala