Belci ritualno prali noge crncima /foto/

© Foto : YT/LisaLisa815Belci ritualno prali noge crncima /foto/
Belci ritualno prali noge crncima /foto/ - Sputnik Srbija
Pratite nas
Nekoliko belaca izvelo je ceremoniju pranja nogu crnim sveštenicima tokom molitvene šetnje u čast Džordža Flojda u Severnoj Karolini, čineći verski obred koji u SAD nije tako nepoznat.

Ritual koji su organizovali pastori Fejt i Soboma Vokoma iz Severne Karoline, bio je deo molitvene šetnje za Afroamerikanca Džordža Flojda iz Minesote, koji je umro u policijskom pritvoru krajem maja zbog policijske brutalnosti.

Demonstranti, među kojima su bili i aktivisti pokreta Black Lives Matters, prvo su ćutali osam minuta i 46 sekundi, koliko je policajac klečao na Flojdovom vratu pre nego što je umro.

​Ceremonija pranja stopala evocira biblijsku priču o tome kako je Isus prao noge svojim učenicima kako bi pokazao poniznost i ljubav. Međutim, nekim korisnicima na internetu je to zasmetalo.

Nekoliko komentatora kritikovalo je učesnike optužujući ih da su se uključili u samoponižavanje i postali žrtva „masovne psihoze i ispiranja mozga“.
Demonstracije protiv karantina ispred Senata u saveznoj američkoj državi Mičigen - Sputnik Srbija
Demonstracije u SAD: Brane Ustav, a naručuju brzu hranu s raketnim bacačem

Drugi su napomenuli da je pranje nečijih nogu svojstven deo religiozne prakse na jugu, a takođe je nešto što katolički pontif povremeno radi.

Slične akcije su se dešavale širom SAD radi pružanja podrške antirasističkim protestima koji se odvijaju u američkim gradovima. Širom zemlje oficiri i vojnici Nacionalne garde snimani su kako kleče u znak solidarnosti sa demonstrantima, ali neki policajci odlučili su da odu i korak dalje.

Ovog vikenda, Majkl Šof, šef policije Vebstera u Masačusetsu, fotografisan je kako leži licem nadole ispred natpisa na kojem piše „Ne mogu da dišem“.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala