Zaharova: Američki ambasador u Nemačkoj traži promenu energetske politike zemlje

© Foto : © Nord Stream 2 / Axel SchmidtPostavljanje cevi gasovoda "Severni tok 2"
Postavljanje cevi gasovoda Severni tok 2 - Sputnik Srbija
Pratite nas
Američki ambasador u Nemačkoj svakodnevno preti Berlinu, zahtevajući promenu energetske politike, izjavila je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.

„Postoji ogroman pritisak na energetska pitanja. Američki ambasador u Berlinu svakog dana preti narodu Nemačke i rukovodstvu ove zemlje činjenicom da moraju da promene svoju energetsku politiku prema Rusiji. Da izaberu – prvo da odustanu od saradnje, obostrano korisne i korisne za Nemačku i preusmere se na američke energente“, izjavila je Zaharova za televiziju „Rusija 1“.

Prošle nedelje američkom Senatu podnet je predlog zakona o sankcijama protiv gasovoda „Severni tok 2“, u kojem se predlaže uvođenje sankcija osiguravajućim društvima za brodove koji rade na polaganju cevi za gasovod.

Američki ambasador u Nemačkoj Ričard Grenel ranije je u intervjuu za nemački list „Handelsblat“ rekao da bi američki Kongres brzo mogao da usvoji nove sankcije protiv „Severnog toka 2“, uprkos predizbornoj kampanji. Cilj novih sankcija biće sprečavanje puštanja gasovoda u rad. Ambasador nije precizirao kako će se to sprovesti u praksi, ali jedna od mogućnosti mogu biti kazne za kompanije koje pružaju tehničko održavanje gasovoda.

Projekat „Severni tok 2“ podrazumeva izgradnju dva kraka gasovoda, čiji će ukupni kapacitet iznositi 55 milijardi kubnih metara gasa godišnje, od obale Rusije, preko Baltičkog mora, do Nemačke. Gasovod će proći kroz teritorijalne vode ili isključivo ekonomske zone država duž obale Baltičkog mora: Rusije, Finske, Švedske, Danske i Nemačke.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala