Šta predviđa nova „kairska inicijativa“ za primirje u Libiji

© REUTERS / Hani AmaraSituacija i Libiji blizu grada Sirt
Situacija i Libiji blizu grada Sirt - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik Egipta Abdel Fatah el Sisi najavio je novu „kairsku inicijativu“ za primirje u Libiji, koja predviđa prekid vatre od 8. juna u celoj Libiji i uslove političkog rešavanja situacije.
„Međulibijska inicijativa usmerena je na prekid borbenih dejstava. Uključuje povlačenje strane vojske i razoružavanje grupa“, rekao je El Sisi nakon sastanka sa komandantom libijske nacionalne armije, maršalom Halifom Haftarom i predsednikom Parlamenta u Tobruku Akilom Salehom.

U skladu sa „kairskom inicijativom“, prelazni period u Libiji će trajati 18 meseci, ukoliko se inicijativa prihvati.

Prema njegovim rečima, inicijativa predviđa i ravnopravnu zastupljenost predstavnika tri regiona u predsedničkom savetu, objedinjavanje libijskih državnih institucija i usvajanje ustavne deklaracije.

Zgrada Ministarstva spoljnih poslova Rusije u Moskvi - Sputnik Srbija
Ruskom diplomatijom do ublažavanja eskalacije u Libiji

El Sisi je dodao da Kairo podržava međulibijsku inicijativu o prekidu vatre od 6 časova 8. juna, istakavši da sporazum takođe poziva na povlačenje stranih plaćenika i razoružavanje ekstremista.

„Upozoravamo bilo koju stranu u Libiji da odustanu od namera da nastave razmatranje rešavanja krize u zemlji vojnim putem“, naglasio je predsednika Egipta.

Prema „kairskoj inicijativi“, ona se zasniva na inicijativi usmerenoj na rešavanje libijskog sukoba, koju je u aprilu predložio šef libijskog parlamenta Akila Saleha.

Prema mišljenju autora „kairske deklaracije“, važnu ulogu igraće Libijska nacionalna armija, koja će morati da se „bori protiv terorizma i štiti suverenitet Libije, zajedno sa drugim bezbednosnim agencijama i policijom“. Predsednički savet će moći da donosi najvažnije odluke koje se tiču odbrane samo zajedno sa glavnim komandantom Libijske nacionalne armije, precizira se u dokumentu.

Zgrada Ministarstva spoljnih poslova Rusije - Sputnik Srbija
Delegacija PNS Libije u Moskvi, na agendi moguće primirje i početak pregovora

Situacija u Libiji

Nakon svrgavanja i ubistva Muamera el Gadafija 2011. godine, u Libiji je počela politička kriza. Trenutno je u zemlji dvovlašće. Parlament koji je izabrao narod vlada na istoku, a na zapadu, u glavnom gradu Tripoliju, nalazi se Vlada nacionalnog jedinstva, na čelu se Fajezom Saradžom, koja je formirana uz podršku Ujedinjenih nacija i Evropske unije.
Vlasti istočnog dela zemlje rade nezavisno od Tripolija i sarađuju sa Libijskom nacionalnom armijom, koja vodi dugotrajan rat sa militantima. 

Pročitajte još:

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala