Delegacija PNS Libije u Moskvi, na agendi moguće primirje i početak pregovora

© Sputnik / Natalья Seliverstova / Uđi u bazu fotografijaZgrada Ministarstva spoljnih poslova Rusije
Zgrada Ministarstva spoljnih poslova Rusije - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predstavnici Vlade nacionalnog jedinstva Libije (PNS) doputovali su na razgovore u Moskvu, gde su se prvo sastali sa šefom ruske diplomatije Sergejom Lavrovom, a izvor u ruskom Ministarstvu otkriva da se razgovaralo o mogućem primiruju sa Halifom Haftarom i pokretanju političkog procesa, za šta se Moskva zalaže.

Međutim, nije bilo reči o mogućnosti novog sastanka Haftara i lidera PNS Fajeza Saradža u Moskvi. Prethodno je takav sastanak održan 13. januara u ruskoj prestonici.

Ministar spoljnih poslova PNS Tahir Sijala kaže da su razmotrili aktuelnu situaciju u Libiji i da se razgovori, posle Lavrova, nastavljaju sa njegovim zamenikom Mihailom Bogdanovom.

Izvor u ruskom Ministarstvu navodi za agenciju RIA da se razgovaralo o perspektivama primirja između PNS i maršala Haftara, koji je na čelu Libijske nacionalne armije.

Kako kaže sagovornik RIA, tokom sastanka je izneta ruska pozicija o tome da „nema vojnog rešenja za Libiju“, da je potrebno primirje, prekid borbenih dejstava i pokretanje političkog procesa na bazi odluka Berlinske konferencije.

„Najvažnije da sve strane u Libiji sednu za pregovarački sto i odluče sudbinu svoje zemlje uz našu podršku i pod pokroviteljstvom UN“, naveo je sagovornik RIA.

Za to vreme će premijer PNS Fajez Saradž boraviti u Ankari na sastanku sa šefom diplomatije Turske Mevlutom Čavušogluom.

„Sutra u Ankaru stiže premijer PNS Libije. Mi imamo interese u Sredozemnom moru, takođe, važna nam je stabilnost u našem regionu. Ne podržavamo pučiste, sarađujemo s vladom koja ima podršku UN“, rekao je danas Čavušoglu.

Situacija u Libiji

Posle svrgavanja s vlasti i ubistva libijskog lidera Moamera Gadafija 2011. godine, Libija je praktično prestala da funkcioniše kao jedinstvena država.

Sada u zemlji postoji dvovlašće — na istoku vlada parlament koji uživa podršku naroda, dok u Tripoliju na zapadu zemlje postoji Vlada nacionalnog jedinstva, koja ima podršku UN i EU na čelu sa Fajezom Saradžom.

Vlasti istočnog dela zemlje deluju nezavisno od Tripolija i sarađuju sa Libijskom nacionalnom armijom na čelu sa maršalom Halifom Haftarom, koji od aprila 2019. pokušava da osvoji Tripoli.

U Berlinu je 19. januara održana međunarodna konferencija o Libiji uz učešće Rusije, SAD, Turske, Egipta i čitavog niza zemalja. Glavni rezultat konferencije bio je poziv svim stranama da prekinu oružane sukobe.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala