Poljska postaje glavno uporište Amerike u Istočnoj Evropi

© osrh.hr / VINKO JOVANOVACNATO vežbe
NATO vežbe  - Sputnik Srbija
Pratite nas
Na vojne vežbe „Branilac Evrope 2020“, koje su planirane kao najambicioznije i najveće vojne vežbe SAD i NATO od Hladnog rata, ruski eksperti gledaju kao na „neprijateljski gest“ prema Rusiji i uvereni su da Poljska želi da postane glavno uporište američkog vojnog prisustva u Istočnoj Evropi.

Stručnjaci skreću pažnju na činjenicu da je NATO, bez obzira na širenje virusa korona, značajno povećao broj vojnih vežbi, koje imaju jasnu antirusku orijentaciju.

Poljski vojnici tokom vojnih vežbi NATO-a u Letoniji - Sputnik Srbija
U Poljskoj počele „krnje“ vojne vežbe NATO-a

„Ovo nije provokacija, već tradicionalni neprijateljski gest. Činjenica je da se Rusija, odnosno rusko Ministarstvo odbrane, obratilo NATO-u i Sjedinjenim Državama sa predlogom da se za vreme pandemije virusa korona odloži vojna aktivnost, uključujući vežbe većih razmera. Pored toga, Rusija je predlagala da se ne sprovode vežbe na našim zajedničkim granicama. Koliko se sećam, 1. juna, načelnik Glavne operativne uprave Generalštaba RF general-pukovnik Sergej Rudskoj je rekao da će vežbe ruske vojske ‘Kavkaz 2020biti odložene. Amerikanci nisu pošli tim putem, nego su i dalje aktivni. Štaviše, ovo nisu jedini manevri koji se održavaju“, kaže za Sputnjik ruski ekspert Jurij Zverev.

Ekspert napominje da su 1. juna Poljaci započeli vežbe „Anakonda 2020“ na kojima učestvuje pet hiljada vojnika. Već od 7. juna počinju vežbe „Baltops 2020“ u Baltičkom moru, gde se nalazi još tri hiljade vojnika, 29 ratnih brodova, a takođe i avioni i helikopteri.

Najveće vežbe  SAD u Istočnoj Evropi

„Sveukupno ove vežbe prevazilaze čak i vežbe ruske i beloruske vojske ‘Zapad-2017’, oko kojih je svojevremeno podigla velika buka“, dodao je Zverev.

Pentagon je prvobitno planirao da vojne vežbe „Branilac Evrope 2020“ budu najveće u poslednjih četvrt veka, a na njima je trebalo da učestvuje oko 20.000 američkih vojnika i još 17.000 vojnika iz 17 država-članica Alijanse. Prema scenariju, zadatak zemalja NATO-a na ovim manevrima bio je odbijanje nuklearnog napada i invazije neprijatelja sa Istoka. Međutim, korona je poremetila planove i naterala je čelnike Pentagona da prekroje svoje planove — smanje obim vežbi i održe ih u periodu kada se sitaucija sa pandemijom stabilizuje.

Američki i letonski snajperisti tokom zajedničkih vojnih vežbi u Letoniji - Sputnik Srbija
Hoće li Rusija posmatrati NATO manevre na svojoj granici

U ovim manevrima koji su počeli u Poljskoj, a koji će trajati do 19. juna, učestvuju samo poljske i američke trupe — šest hiljada vojnika, od čega je četiri hiljade stiglo iz SAD. U vežbama učestvuje i 100 tenkova, 230 borbenih vozila, artiljerija, raketni sistemi i avijacija — ukupno oko 2.000 jedinica vojne tehnike. Kako se navodi, cilj vežbi je provera spremnosti američkih i poljskih vojnika za zajedničke akcije u okviru opšte vojne operacije.

Vežbe se održavaju na vojnom poligonu u Dravsko-Pomorsku, a ministar odbrane Poljske Mariuš Blaščak je rekao da su ove vežbe dokaz bliske saradnje poljske i američke vojske.

Zverev ističe da Poljska očigledno želi da postane glavno uporište američkog vojnog prisustva u Istočnoj Evropi, što potvrđuje i dugodišnja dosledna politika poljskog rukovodstva, koje pokušava da ostvari svoje političke ambicije oslanjajući se na američku podršku.

© Flickr / US Army Europe ImagesZverev: Poljska očigledno želi da postane glavno uporište američkog vojnog prisustva u Istočnoj Evropi.
Poljska postaje glavno uporište Amerike u Istočnoj Evropi - Sputnik Srbija
Zverev: Poljska očigledno želi da postane glavno uporište američkog vojnog prisustva u Istočnoj Evropi.

„Poljaci žele da postanu i verovatno su već i postali glavni saveznik SAD u Istočnoj Evropi. Oni se smatraju jednim od najvažnijih, ako ne i najvažnijim američkim saveznikom, nakon što je Britanija napustila EU. Upravo je od Poljske potekla inicijativa za stvaranje baze koja je trebalo da se zove ‘Fort Tramp. Poljaci su čak bili spremni da ulože dve milijarde dolara za stvarnje te baze namenjene za američku oklopnu diviziju. Njihov prethodni ministar odbrane govorio je da su im potrebne najmanje dve američke divizije. Ali, Amerikanci to nisu želeli, a svoje snage u Poljskoj su povećale prilično skromno — sa četiri na pet i po hiljada ljudi. Međutim, Poljska je stvorila infrastrukturu koja omogućava brzo prebacivanje američkih trupa na ruske granice“, ističe Zverev.

Zveckanje oružjem na ruskim granicama

Dok Moskva nastavlja politiku deeskalacije situacije u Evropi i otkazuje sve veće vežbe u blizini granica zemalja NATO-a planirane za ovu godinu, rusko Ministarstvo odbrane beleži visok nivo vojne aktivnosti SAD i njihovih NATO saveznika oko ruskih granica. Kao mogući ciljevi za uništenje razmatraju se objekti raspoređeni na teritoriji Rusije.

Vojne vežbe ruskih artiljeraca - Sputnik Srbija
Rusku vojnu moć priznali čak i Poljaci

Vojni eksperti smatraju da takvi manevri imaju za cilj „obuzdavanje“ Rusije, a da vojnim vežbama u Poljskoj pokušavaju da izvrše snažan pritisak na Rusiju i pre svega rusku Kalinjingradsku oblast.

„Ovde nije toliko stvar u opasnosti koliko u napetosti i potrebi da se uloži mnogo da bi se suprostavilo tim pretnjama. Sve ovo znači da će Rusija morati da ojača odbrambenu sposobnost Kalinjingradske oblasti i Zapadnog vojnog okruga uopšte, a to znači dodatna ulaganja novca. Zato je jasno zašto je sve to praćeno stalnom antiruskom retorikom. Poljske novine sada pišu o tome da će navodno Rusija preko Belorusije napasti Poljsku“, kaže Zverev.

Ruski eksperti su uvereni da SAD podstiču svoje evropske saveznike da se više angažuju u vojnoj sferi kako bi sproveli politiku obuzdavanja i suprotstavljanja Rusiji, iako je Moskva više puta rekla da nema nameru nikoga da napada.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala