Hoće li Rusija posmatrati NATO manevre na svojoj granici

CC BY 2.0 / Program Executive Office Soldier / U.S. Army snipersAmerički i letonski snajperisti tokom zajedničkih vojnih vežbi u Letoniji
Američki i letonski snajperisti tokom zajedničkih vojnih vežbi u Letoniji - Sputnik Srbija
Pratite nas
Pozivom Rusije da posmatra vojne vežbe „Difender 2020“, Poljska ispunjava svoje međunarodne obaveze, ali pitanje je hoće li Moskva poslati svoje posmatrače, ističu eksperti.

Prema rečima eksperata, Poljska nije mogla da postupi drugačije, zbog postojanja Bečkog dokumenta o merama za jačanje poverenja i bezbednosti iz 2011. godine koji je doneo OEBS, a čije su potpisnice sve članice ove organizacije, pa i Rusija i Poljska. 

„Strane potpisnice su obavezne da pozovu posmatrače na vojne vežbe čiji broj učesnika prevazilazi trinaest hiljada vojnika. Na vojnim vežbama „Zaštitnik Evrope“, ih je više, tako da Poljska ispunjava svoje obaveze“, rekao je Jurij Zverjev sa Baltičkog federalnog univerziteta „Imanuel Kant“.

Poljska u centru vojnih vežbi

Aleksandar Nosovič, vojni ekspert, dodaje da bez obzira na to što će se ove vojne vežbe održati, između ostalog, i na teritoriji Nemačke i baltičkih zemalja, Poljska se u odnosu na ostale evropske zemlje nalazi u centru dešavanja i ima najaktivniju ulogu, zbog toga poziv Rusiji dolazi upravo iz Varšave.

Konvoj oklopnih vozila NATO vojske ide iz Nemačke u Poljsku - Sputnik Srbija
U Poljskoj počele najveće vežbe prebacivanja američkih snaga u Evropu

„Najmasovniji deo vežbi „Zaštitnik-2020“ biće održan blizu granica Rusije. Zapravo smisao ovih vojnih vežbi NATO-a sastoji se u održavanju aktivnosti na spoljnim granicama EU, u prvom redu, na istočnim granicama, jer instrumenti NATO-a za rešavanje bezbednosnih problema na južnim granicama EU, nisu relevantni. NATO kao vojno-politički blok ostaje relevantan zbog „naduvavanja“ priče o ruskoj pretnji na Zapadu. I zbog toga će najbrojniji deo vojne tehnike i vojske biti stacioniran u Poljskoj i baltičkim zemljama koje se direktno graniče sa Rusijom“, rekao je ekspert.

Da li će ruski posmatrači prisustvovati vojnim vežbama?

Vojni analitičari ističu da je sada glavno pitanje hoće li uopšte ruski posmatrači prisustvovati ovim vojnim vežbama u uslovima povećane zategnutosti i slabe saradnje između NATO-a i Rusije. Nosovič objašnjava da će to pre svega zavisiti od toga kakve će uslove boravka ruskim posmatračima ponuditi zemlje NATO-a.

„Ako poziv za posmatranje vojnih vežbi bude puka formalnost, da ruski posmatrači ne mogu da ocene stepen opasnosti i sigurnosti tekućih vojnih vežbi za pogranične oblasti Rusije, tada nema smisla učestvovati na ovim vojnim vežbama i pružati im legitimnost slanjem svojih posmatrača. Ako predlozi od strane Severnoatlantske alijanse budu korektni, ruska strana će pristati na poziv Poljske“, rekao je ekspert.

Vojni analitičari podsećaju da kada su Rusija i Belorusija održavale sličnu vojnu vežbu „Zapad 2017“ u blizini granica NATO-a, one su pozvale posmatrače zemalja članica da prisustvuju. EU je je tada, prema njihovim rečima, vodila informacioni rat protiv ovih vežbi, a Poljska je bila jedan od predvodnika, međutim u ovoj situaciji Poljska simetrično reaguje. 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala