U Poljskoj počele najveće vežbe prebacivanja američkih snaga u Evropu

© REUTERS / Kacper PempelKonvoj oklopnih vozila NATO vojske ide iz Nemačke u Poljsku
Konvoj oklopnih vozila NATO vojske ide iz Nemačke u Poljsku - Sputnik Srbija
Pratite nas
Najveće do sada vojne vežbe prebacivanja američkih vojnika u Evropu počele su u Poljskoj, izjavio je ministar za nacionalnu bezbednost Poljske Marijuš Blaščak.

Reč je o vežbama „Difender 2020“, u kojima učestvuje čak 37.000 vojnika, od kojih je 20.000 doputovalo iz SAD.

Pored toga, u manevrima će učestvovai i tri oklopne brigade, artiljerijska brigada, kao i sve neophodne prateće jedinice. U vežbe će biti uključena i mornarica i marinci.

Kako je ranije saopšteno iz poljske Vlade, manevri „Difender 2020“ ne predstavlja vojnu vežbu NATO-a, već provera sposobnosti američke vojske da prebaci kopnene snage iz središnje teritorije SAD u istočnu Evropu.

Prema planu, amerčike trupe i oklopna tehnika se prvenstveno iz SAD doprema do istočne američke obale, zatim se transportuje do evropskih luka, nakon čega se kopnom dalje prevoze do granica sa zemljama Pribaltika, kroz Nemačku i Poljsku.

Mediji ocenjuju da će „Difender 2020“ biti treće najveće vojne vežbe od završetka Hladnog rata.

Rusija: Reagovaćemo na vežbe

Rusija će reagovati na vojne vežbe koje bi trebalo da budu održane na proleće ove godine na teritoriji Evrope, saopštio je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov.

„Naravno da ćemo reagovati. Ne možemo ignorisati procese koji izazivaju veliku zabrinutost, ali ćemo reagovati tako da to ne prouzrokuje nepotrebne rizike“, objasnio je Lavrov.

Šef ruske diplomatije je naglasio da NATO „uvlači“ u zajedničke vojne vežbe i neutralne države, kao što su Finska i Švedska, a sve pod izgovorom članstva u EU.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala