Bugarski ministar: Put Skoplja u EU nije preko Sofije, Beograda ili Atine, već sopstvene glave

© AFP 2023 / AURORE BELOTZastave Makedonije i Evropske unije
Zastave Makedonije i Evropske unije - Sputnik Srbija
Pratite nas
Kada se govori o nacionalnom dostojanstvu Bugarske, ne može biti kompromisa po pitanju Severne Makedonije, izjavio je bugarski ministar odbrane Krasimir Karakačanov.

„I ne treba govoriti ‘budimo liberalniji, bićemo više Evropljani’“, rekao je ministar za Bugarski nacionalni radio, komentarišući pristupanje Severne Makedonije Evropskoj uniji.

On je podsetio da je jedan od uslova Evropske unije bio zaključivanje sporazuma o dobrosusedstvu između zemalja.

„Kada on počne da ga realizuje, tada će početi i pregovori o njihovom ulasku u EU“, naglasio je Karakačanov.

On je naveo da je da put suseda ka Evropskoj uniji ne ide preko Bugarske, već preko sopstvene glave.

„Šta znači – ‘ide preko Sofije, Beograd ili Atine’? To zvuči kao da neko nekog stavlja u zavisan položaj. Neka ide preko njihove sopstvene glave“, rekao je ministar.

Ministar je pozvao Skoplje da ne osporava stav Bugarske akademije nauka u vezi s makedonskim jezikom: jezik suseda je regionalna norma bugarskog jezika.

„Na kraju krajeva, ova šizofrenija ne može da se nastavi. Na primer, Bugarska akademija nauka objavila je naučni rad o jeziku – na to ne treba reagovati psovkama. Ako tako odgovarate, izvinite, ali nastavite da sedite u zadnjem dvorištu Balkana, još ste daleko od Evrope“, zaključio je ministar.

Ranije je Karakačanov više puta isticao da Bugarska neće odustati od svog stava u vezi sa pristupanjem Severne Makedonije Evropskoj uniji.

„Oni i dalje misle da su centar Univerzuma, skoro pa pupak Evrope, da neko uveče ide u krevet i ujutro ustaje razmišljajući o njihovim problemima. Oni misle da će neko izvršiti pritisak na Bugarsku i da će se vlada složiti sa bezobrazlucima u vezi sa istorijom Bugarske, njenim iskrivljavanjem, da će se neko složiti sa time da se loš odnos prema Bugarima u Makedoniji nastavi“, rekao je on u maju.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala