SAD nameravaju da podele BRIKS pozivajući na sastanak G7 samo tri članice bloka

© AP Photo / Pavel GolovkinLideri BRIKS-a na samitu u Brazilu
Lideri BRIKS-a na samitu u Brazilu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik Brazila Žair Bolsonaro objavio je da je Brazil pozvan na prošireni sastanak G7. Ranije je saopšteno da predsednik Donald Tramp namerava da pozove i Rusiju, Indiju, Australiju i Južnu Koreju. Brazilski ekspert Leonardo Trevisan smatra da time što neće pozvati sve članice BRIKS na sastanak, SAD planiraju da unesu razjedinjenost u taj blok.

U razgovoru za brazilski Sputnjik, Leonardo Trevisan, profesor međunarodnih odnosa na Višoj školi za reklamu i marketing u Sao Paolu, istakao je da bi moguće učešće Brazila na sastanku G7 imalo poseban značaj za ovu zemlju. 

Samit G7 u Bijaricu - Sputnik Srbija
Tramp poziva Rusiju da umesto G7, formiraju antikineski klub od 11 država

„Pristupanje Brazila takozvanom proširenom formatu G7 je značajno. Ono bi pokazalo da je Brazil aktivan na međunarodnoj areni.“

Istovremeno, stručnjak je istakao da je potrebno sačekati zvaničnu potvrdu poziva, jer su se do danas informacije pojavljivale samo na stranici brazilskog predsednika na društvenim mrežama. 

„Pre toga slični slučajevi su već postojali, a informacije nisu u potpunosti potvrđene.“

Kina bez poziva na sastanak G7

Trevisan takođe smatra da SAD planiraju da unesu razjedinjenost u BRIKS, jer na sastanak neće biti pozvane sve članice bloka. 

„BRIKS će predstavljati samo tri od pet zemalja, to jest, ako se potvrdi poziv Brazilu, Rusiji i Indiji, onda će Kina i Južna Afrika ostati po strani i doći će do izvesne podele u BRIKS. Ovo nije baš povoljna situacija. Na primer, odnos Brazila i Kine je veoma značajan. Trenutno prema izveštaju brazilskih medija, do 40 posto brazilskog izvoza ide u Kinu. Ovo je važan kupac za nas.“ 

S tim u vezi, učešće Brazila u međunarodnom događaju u kojem neće učestvovati Kina, može se negativno oceniti u Pekingu i može naštetiti bilateralnim odnosima država, istakao je ekspert.

© Eraldo PeresUčešće Brazila na događaju na kom neće biti Kine moglo bi se negativno oceniti u Pekingu: Žair Bolsonaro
SAD nameravaju da podele BRIKS pozivajući na sastanak G7 samo tri članice bloka - Sputnik Srbija
Učešće Brazila na događaju na kom neće biti Kine moglo bi se negativno oceniti u Pekingu: Žair Bolsonaro

„Bilo bi bolje da Brazil, s obzirom na bliske ekonomske veze, održi međusobno razumevanje sa Kinom. Peking neće razumeti ako Brazil sedne za pregovaračkim stolom, za kojim neće biti Kine.“

Istovremeno, Trevisan napominje da će se, ukoliko se Brazil nađe za istim stolom sa predstavnicima G7, verovatno pokrenuti pitanja u vezi sa politikom predsednika Bolsonara za vreme pandemije. 

Brifing portparolke Ministarstva spoljnih poslova Marije Zaharove - Sputnik Srbija
Rusija se slaže sa Trampom: G7 je zastarela organizacija

„Stav Brazila o pandemiji, odnos prema njemu, u izvesnom smislu odstupanje od stavova SZO, stavilo je zemlju u tešku poziciju.“

Pored toga, Brazil mogu podsetiti na stare kontradikcije sa evropskim zemljama u vezi sa politikom zaštite životne sredine, rekao je ekspert. 

Ekspert je zaključio da u vezi sa pandemijom Kovid-19 i stvaranjem novih ekonomskih veza i odnosa između zemalja, sastanci u formatima G7 I G20 dobijaju poseban značaj. 

„Nakon pandemije biće uspostavljeni novi trgovinski odnosi. Biće potrebno prevazići, preispitati odnose između zemalja koji su uspostavljeni na osnovu protekcionizma. Na ovakvim sastancima biće moguće započeti ovu diskusiju odmah nakon pandemije.“

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala