Crnogorska policija obilazila domaćinstva u Kučima zbog auto-litije sa moštima Svetog Arsenija

© Sputnik / Nebojša PopovićAuto-litija
Auto-litija  - Sputnik Srbija
Pratite nas
Jedan broj pripadnika plemena Kuči u Crnoj Gori, koji su prošle nedelje dočekali mošti Svetog Arsenija Sremca — naslednika Svetog Save u selu Ubli, pozvani su jutros na informativni razgovor u podgoričku policiju.

Naime, pripadnici policije jutros su zakucali na njihova vrata i tražili da dođu na saslušanje, jer će u suprotnom biti naloženo njihovo privođenje.

Auto-litija iz Kuča do Podgorice - Sputnik Srbija
Smirena napetost u Podgorici: Policija se povukla pred Kučima, Joanikijem i Amfilohijem /video/

Više njih kontaktiralo je redakciju pojedinih crnogorskih medija i obavijestili su ih da im je policija dolazila.

Inspektori su došli da ih legitimišu i ispituju šta su radili u Kučima, na Spasovdan. Nijesu im dali nikakve pozive, samo su im usmeno poručili u koliko sati da se jave u stanicu policije, jer će u suprotnom biti prinudno dovedeni.

Za policiju je posebno bila sporna auto-litija, koju su prošlog četvrtka predvodili mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije i episkop budimljansko-nikšićki Joanikije, a u kojoj su bile i mošti Svetog Arsenija.

„Pitali su mu gdje sam bio prošlog četvrtka i jesam li bio u koloni vozila koja su ispraćala mošti sveca“, kazao je jedan od građana koji su pozvani na razgovor u policiji, a mediji navode da među osobama koje su pozvane na saslušanje, ima i lica starijih od 70 godina.

Podsjetimo, u Kučima je za Spasovdan obilježena slava crkve na Ublima, a liturgiju su služili mitropolit Amfilohije i episkop Joanikije.

U večernjim časovima mošti Svetog Arsenija Sremca su sa Ubala vraćene u Hram Hristovog vaskrsenja u Podgorici i tom prilikom ih je ispratio veliki broj Kuča.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala