Koja država bi ostala ravnodušna: Darmanović optužio Srbiju da diže tenzije u Crnoj Gori

© AP Photo / Leon NealSrđan Darmanović
Srđan Darmanović - Sputnik Srbija
Pratite nas
Šef crnogorske diplomatije Srđan Darmanović ponovo je optužio Srbiju da se miješa u unutrašnje stvari, upitavši koja državi bi ostala ravnodušna kad o njoj govore predsjednik susedne zemlje i patrijarh SPC.

Tačno je da sam izjavio da se Srbija miješa u unutrašnje stvari Crne Gore i sad vam to ponavljam, kazao je Darmanović odgovarajući na poslanička pitanja u Skupštini Crne Gore.

„Srpski državni vrh zajedno sa medijima koje kontroliše, a potpomognut svojim političkim saveznicima u Crnoj Gori, već duže vrijeme koristi svaku priliku da u Crnoj Gori stvara ili podiže tenzije kako bi pod izgovorom navodno ugroženih srpskih interesa izazvao političku nestabilnost u Crnoj Gori“, ustvrdio je Darmanović.

Posebnu ulogu u tome imaju režimski mediji u Srbiji, rekao je ministar uz opasku da „ni u Miloševićevo vrijeme nije bilo ovoliko mržnje, razularenosti i prostote u medijskoj kampanji protiv Crne Gore“.

Kako se Srbija miješa u poslove Crne Gore

Kao jedan od primjera navodi situaciju nakon konferencije predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića na Cetinju, kada su se, dan kasnije, sastali predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i patrijarh srpski Irinej.

„Kako mi treba ovo da shvatimo? Kao nemiješanje u naše unutrašnje stvari? Koja suverena država bi ostala na to ravnodušna? Istom prilikom patrijarh srpski izjavljuje da se u Crnoj Gori stvara ’nova crnogorska nacija‘. Da prvi čovjek crkve, kao duhovni poglavar u 20. godini 21. vijeka, pored živih Crnogoraca koji čine relativnu većinu stanovnika ove zemlje i dalje odbija da prihvati da postoje, nego kaže da se i upravo sad stvara crnogorska nacija. Kako mi to treba da shvatimo? Jedino onako kako zvuči i kako jeste. Da srpska crkva o crnogorskoj naciji misli ono što je uvijek mislila — da je ta nacija izmišljena, nepostojeća i vještačka, da ne koristim sada one druge nezgodnije termine kojima nacionalne Crnogorce u kontinuitetu čašćava mitropolit crnogorsko-primorski“, kazao je Darmanović.

Crna Gora, granica - Sputnik Srbija
U Crnu Goru možeš iz Kosova, Somalije, Libije, ali ne iz Srbije, Rusije, SAD...

Drama oko otvaranja granica

Tu je zatim Zakon o slobodi vjeroispovijesti, o kom su se takođe izjašnjavali srpski zvaničnici, rekao je ministar, ocjenjujući da njihova retorika nije bila u duhu dobrosusjedskih odnosa. U isto vrijeme, kako kaže ministar, stiže, takođe iz Srbije, jasna i glasna podrška protestima u Crnoj Gori.

„Da li treba da se pravimo naivni, pa da ne vidimo da naši susjedi pitanje Zakona ne tumače kroz prizmu vjerskih sloboda, već kao temu u borbi za političku prevlast u Crnoj Gori“, ocijenio je on.

A imamo i cijelu dramu u vezi sa otvaranjem granica, dodao je Darmanović.

„Na činjenicu da je susjedna zemlja postala prva ’korona-fri‘ država u Evropi i na činjenicu da želi da zaštiti zdravlje svojih građana, režimski mediji u toj zemlji odgovorili su lavinom nekontrolisanih optužbi i vokabularom dobro pamtljivim iz devedesetih, kad su takođe sa poznatim rezultatom ’štitili srpski narod‘“, kazao je Darmanović i dodao da Crna Gora nije otvorila granice ni za svoje NATO saveznice.

Kako je zaključio, stvari u odnosima sa Srbijom ne moraju da stoje ovako.

„Niko razuman u Crnoj Gori to ne želi, naprotiv. Ali današnja Crna Gora nema mitomanski odnos ni prema kome i Srbija tu nije izuzetak. Srbija je za današnju Crnu Goru samo ono što sama želi da bude. Iskreni prijatelj, dobar susjed, veliki ekonomski partner, sa kojom nas vežu ljudske i ekonomske veze — ako se tako bude odnosila prema nama, latentna opasnost i protivnik — ako se bude ponašala kao regionalni hegemon i miješala u naše unutrašnje stvari“, naveo je Darmanović i dodao da Crna Gora nije povratila svoju nezavisnost 2006 i postala članica NATO-a 2017. samo zato da bi onda dopustila da nestane ili postane nečiji satelit, nego upravo suprotno.

Istakavši da Crna Gora sa saveznicima ima dovoljno snage i kapaciteta da se odupre svim atacima sa strane, Darmanović je zaključio: „Ponavljanja podgoričke Skupštine neće biti i što se prije to shvati, naši odnosi sa Srbijom biće mnogo bolji nego do sada.“

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala