Rusija se slaže sa Trampom: G7 je zastarela organizacija

© Press-služba MID RF / Uđi u bazu fotografijaBrifing portparolke Ministarstva spoljnih poslova Marije Zaharove
Brifing portparolke Ministarstva spoljnih poslova Marije Zaharove - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ideja predsednika SAD Donalda Trampa da proširi broj učesnika sastanka G7 je ispravna, ali ne osigurava pravo univerzalnog predstavništva, saopštila je Sputnjiku zvanična predstavnica Ministarstva inostranih poslova Marija Zaharova.
„Prvo da napomenem da smo primetili izjavu američkog predsednika da on smatra ’sedmorku‘ u sadašnjem obliku ’vrlo zastarelom grupom država‘, koja ne odražava prvu sliku sveta“. Mi se slažemo sa takvim pristupom“, rekla je Zaharova.

„Naša pozicija je po ovom pitanju dobro poznata. Ne mogu se rešavati pitanja svetske politike i ekonomije u okviru ekskluzivnog kluba zapadnih država“, dodala je ona.

„Zato ideja proširenja broja učesnika sednice ’Grupe sedam‘ u principu ide pravim smerom, ali ne pruža zaista univerzalnu zastupljenost. Očigledno je da bez učešća Kine teško da mogu da se realizuju ozbiljni poduhvati globalnog značaja“, objasnila je Zaharova.

Po njenim rečima, danas postoji efikasan i dobar format — G20, u kojem su predstavnici i G7 i BRIKS-a i „u celini vodeći centri ekonomskog rasta i političkog uticaja celog sveta, a ne samo jednog njegovog dela“.

Tramp je u subotu izjavio da je samit G7, za koji se nadao da će biti održan sledećeg meseca, odložen minimum do septembra i da će lista zvanica biti proširena i na Australiju, Rusiju, Južnu Koreju i Indiju.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala