Korona se sama uništila — pretvorila se u sopstvenu senku

© Sputnik / Press service of the Ministry of Defence of the Russian Federation / Uđi u bazu fotografijaBolnica u Bergamu
Bolnica u Bergamu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Dva italijanska lekara — Alberto Zangrilo, koji se nalazi na čelu bolnice San-Rafaelo u Milanu, i Mateo Baseti, rukovodilac Klinike za infektivne bolesti San-Martino u Đenovi, saopštili su da korona mutira i da se pretvorila u sopstvenu senku — bolest je postala mnogo manje opasna, nego početkom pandemije.
Profesor Zangrilo je u intervjuu televiziji RAI izjavio: „Virus korona u Italiji klinički više ne postoji“. Lekar je to objasnio time da su brisevi koji su uzeti od pacijenata poslednjih 10 dana pokazali da je jačina virusa „beskonačno mala“ u odnosu na snagu od pre mesec dana. Što je veća jačina virusa — teži su simptomi bolesti.

Zangrilov kolega iz Đenove Mateo Baseti rekao je agenciji ANSA: „Snaga virusa više nije kao pre dva meseca — današnji slučajevi Kovid-19 se veoma razlikuju“. Juče je u Italiji zabaleženo samo 355 novih slučajeva.

Međutim, naučnici iz drugih država sumnjaju u ove teze. Gideon Mejerovic-Kac sa Univerziteta Vulongong u Australiji rekao je da sumnja u ideju o nestanku virusa, jer u Italiji ljudi i dalje umiru od njega.

Sa Australijancem se slaže i Amerikanka Anđela Rasmusen sa Kolumbijskog univerzoiteta. Ona je napisala na društvenim mrežama da ne vidi dokaze da virus slabi. Po njenom mišljenju, čak i da je korona postala manje zarazna, to ne znači da će je inficirani lakše preboleti.

Doktor Oskar Maklin sa Univerziteta Glazgov podržao je skeptične kolege. On smatra da kovid-19 ne mutira superaktivno i čak ako ga neke mutacije mogu oslabiti — to nije dovoljno da se promeni priroda virusa korona na nivou jedne države, a posebno celog sveta.

„Govoriti o samouništenju virusa na osnovu testova je vrlo opasno“, kaže Maklin, i dodaje da je za ovakve zaključke potrebna je velika baza istraživanja.

Međutim, da mutacija može radikalno da oslabi virus korona, govorio je i nobelovac i francuski virusolog Luk Montanje. On je to doveo u vezu sa teorijom o veštačkom poreklu virusa kovid-19.

Kao u svemu što je u vezi sa virusom korona, naučna zajednica ne može doći do konsenzusa. U svakom slučaju, svi bismo želeli da su italijanski lekari u pravu.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala