U Crnu Goru možeš iz Kosova, Somalije, Libije, ali ne iz Srbije, Rusije, SAD...

© AFP 2023 / SAVO PRELEVICCrna Gora, granica
Crna Gora, granica - Sputnik Srbija
Pratite nas
U Crnu Goru je od danas, shodno kriterijumima koje je utvrdilo Nacionalno koordinaciono tijelo (NKT) za zarazne bolesti, dozvoljen ulazak državljanima 131 države. NKT je odlučilo da ulazak u Crnu Goru, bez karantina i samoizolacije, dozvoli samo državljanima država u kojima je stopa aktivnih slučajeva kovida 19 manja od 25 na 100 hiljada stanovnika.
Jelsa na Hvaru, mesto gde se nalazilo Beogradsko dečje odmaralište - Sputnik Srbija
Ambasada: Hrvatska ostaje otvorena za goste iz Srbije

Tako se na na listi država iz regiona iz kojih je od danas dozvoljen dolazak i boravak u Crnoj Gori nalaze – Hrvatska, Slovenija, Albanija, Bosna i Hercegovina, i tzv. „Kosovo“, dok na listi više nije Sjeverna Makedonija, u kojoj je zvanično registrovano 26 oboljelih na 100 hiljada stanovnika.

U Crnu Goru ne može se iz Srbije

U Crnu Goru takođe ne mogu da uđu državljani Srbije, jer su u Srbiji, kako se navodi, registrovana 64 aktivno oboljela slučaja na 100 hiljada stanovnika.

Prema listi koju je objavio Institut za javno zdravlje Crne Gore, zabranjen je ulazak državljanima nekih od vodećih zapadnih zemalja, poput SAD, Francuske, Italije, Španije, Irske..., ali i Rusije, dok je istovremeno dozvoljen dolazak i boravak državljanima Angole, Bocvane, Bruneja, Burkine Faso, Čada, Butana, Burundija, Gane, Eritreje, Kenije, Konga, Malavija, Nigerije, Namibije, Somalije, Tanzanije, Ugande, Zombabvea, Ruande, Surinama, Libije, Laosa, Mongolije, Mozanbika, Jemena, Iraka, Pakistana...

Granica Srbije i Crne Gore - Sputnik Srbija
Crna Gora otvara tri granična prelaza sa Srbijom

Ovo je u dijelu crnogorske javnosti otvorilo pitanje da li to oficijelne vlasti u Podgorici više vjeruju podacima i zdravstvenim sistemima afričkih i većeg dijela azijskih država negoli stručnosti i pouzdanosti najrazvijenijih zemalja Zapada.

Sa druge strane, iz Nacionalnog koordinacionog tijela (NKT) poručuju da su odluku o dozvoli ulaska i boravka u Crnu Goru donijeli isključivo na osnovu epidemioloških kriterijeuma, te da su u tom smislu pratili preporuke Evropske unije.

Takođe ističu da je epidemiološkom procjenom i analizom obolijevanja utvrđeno da stopa aktivnih slučajeva od 25 na 100.000 stanovnika ukazuje na nivo lokalne transmisije koji predstavlja prihvatljiv rizik za nesmetano kretanje i boravak stanovnika tih država u Crnoj Gori.

Karantin obavezan

Što se pak tiče državljana Srbije, njima je dozovljen ulazak u Crnu Goru ali tek nakon mjere stavljanja u karantin i samoizolaciju u trajanju od 14 dana, što takođe važi i za lica kod kojih je pi-si-ar testiranjem dobijen negativan rezultat na novi virus korona, pa se, kako stoji na sajtu Vlade Crne Gore, i takvim licima „mjera samoizolacije i karantina ukida nakon 14 dana“.

Granica Srbije i Crne Gore - Sputnik Srbija
Državljani Srbije vraćeni sa crnogorske granice bez objašnjenja

On što je u Crnoj Gori od 1. juna takođe novo jeste da je NKT na predlog Instituta za javno zdravlje donijelo odluke o dozvoli javnog opkupljanja i na otvorenom i na zatvrenom prostoru, uključujući i svadbena veselja i sahrane, kojima može da prisustvuje najviše do 200 osoba.

Takođe, dozvoljava se rad disko klubova/barova i noćnih klubova, kao i dječjih igraonica u skladu sa uputstvom Instituta za javno zdravlje, kao i rad bioskopa, pozorišta i dječjih vrtića, te sportskih takmičenja u otvorenom i zatvorenom sportskom objektu, kojima može da prisustvuje do 200 gledalaca, i uz obavezno poštvanje mjera fizičke distance od najmanje dva metra.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala