Aktivnost NATO-a kod ruskih granica se povećava, dok Rusija smanjuje vežbe

© AP Photo / Shakh AivazovVojne vežbe NATO
Vojne vežbe NATO - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ministarstvo odbrane Rusije zabeležilo je visok nivo vojne aktivnosti SAD i njihovih NATO saveznika kod ruskih granica, dok Rusija, s druge strane, ove godine neće izvoditi veće vežbe u blizini granica zemalja NATO-a, izjavio je načelnik Glavne operativne uprave Generalštaba Oružanih snaga Rusije, general-pukovnik Sergej Rudskoj.
„Nastavljamo politiku deeskalacije situacije u Evropi. Ove godine Oružane snage Rusije ne planiraju da izvode veće vežbe u blizini granica zemalja-članica NATO-a“, rekao je Rudskoj.

On je istakao da je, s druge strane, bez obzira na širenje virusa korona, NATO značajno povećao broj vojnih vežbi, koje imaju jasnu antirusku orijentaciju.

„Potrebno je istaći da vežbe (NATO-a) imaju očigledan antiruski karakter. Na primer, bilo je planirano da se izvedu desantne operacije u baltičkim državama i na Kavkazu uoči 9. maja. To se nije dogodilo samo zbog karantinskih mera“, dodao je general-pukovnik.

Aktivnost SAD kod ruskih baza u Siriji

Generalštab oružanih snaga Rusije saopštio je da letovi američkih obaveštajnih aviona u području ruskih baza u Siriji protivreče sporazumima za sprečavanje incidenata u vazdušnom prostranstvu te zemlje.

Vojne vežbe NATO-a - Sputnik Srbija
NATO ne odustaje od vojnih vežbi, od rusofobije i - budžeta

„Iznad istočnog Sredozemlja avioni američke ratne mornarice tipa ‘Posejdon’ sistematski se približavaju ruskim vojnim bazama u Hmejmimu i Tartusu“, saopštio je Rudskoj.

On je dodao da je ruska strana bila prinuđena da digne dežurne lovce kako bi sprečila agresivne obaveštajne akcije SAD, kao i da je u aprilu zabeleženo sedam takvih slučaja a u maju ─ 17.

Rudskoj je konstatovao da Amerika, pod izgovorom izmišljene „ruske agresije“, nastavlja da uništava postojeći sistem bezbednosti u Evropi.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala