NATO ne odustaje od vojnih vežbi, od rusofobije i - budžeta

CC0 / Public domain/U.S. Army Europe / Vojne vežbe NATO-a
Vojne vežbe NATO-a - Sputnik Srbija
Pratite nas
NATO je odbio poziv Rusije da u periodu pandemije virusa korona obustavi vojne vežbe „Branilac Evrope 2020“ koje su planirane kao najambicioznije i najveće vojne vežbe SAD i NATO od Hladnog rata. Ruski eksperti kažu da NATO ne želi da odustane od manevara, jer zapravo ne želi da odustane od – rusofobije i budžeta.

Kako navodi ruski mediji, pismo sa predlogom da se obustavi vojna aktivnost generalnom sekretaru Alijanse Jensu Stoltenbergu poslao je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov, ali su iz Brisela odgovorili da je aktivnost NATO-a odbrambena, a da je njeno jačanje u Istočnoj Evropi povezano sa „ruskom pretnjom“.

„Čini mi se da su u zemljama NATO-a osetili olakšanje, jer im se situacija sa pandemijom virusa korona ne čini kritičnom, iako dostupni podaci govore suprotno. Ali, informaciona napetost oko pandemije je opala, pa su NATO generali odmah rešili da to iskoriste za vežbe. Po njihovom mišljenju, to sada neće izazvati ozbiljne protivrečnosti sa stanovništvom evropskih zemalja koje su članice NATO-a, s obzirom da je ranije Evropa bila u panici i postavljalo se osnovano pitanje – zašto, dok kovid vlada svuda u svetu, izvoditi vežbe, pa makar one bile manjeg obima? Međutim, vežbe su bile planirane i potrošen je novac na njih. Gospoda iz NATO-a jako vole da dobijaju i troše budžete i naravno ne žele da vraćaju pare koje su izdvojene za vežbe", rekao je za Sputnjik ruski vojni ekspert Ivan Konovalov.

© AP Photo / Matthias SchraderUmesto zamrzavanja manevara NATO se odlučio da obnovi vojnu aktivnost u Evropi, pa će već 5. juna početi američko-poljske vežbe kao deo velikih multinacionalnih manevara „Branilac Evrope 2020“.
NATO ne odustaje od vojnih vežbi, od rusofobije i - budžeta - Sputnik Srbija
Umesto zamrzavanja manevara NATO se odlučio da obnovi vojnu aktivnost u Evropi, pa će već 5. juna početi američko-poljske vežbe kao deo velikih multinacionalnih manevara „Branilac Evrope 2020“.

Rusofobija i  NATO vežbe, za održavanje antiruske retorike

Pentagon je prvobitno planirao da vojne vežbe pompeznog naziva „Branilac Evrope 2020“ budu najveće u poslednjih 25 godina i da budu održane na teritoriji Nemačke, Poljske i Baltičkih država. Na njima je trebalo da učestvuje skoro 20.000 američkih vojnika i još 17.000 vojnika iz 17 država-članica Alijanse. Međutim, pandemija korona virusa pokvarila je planove, pa su Amerikanci rešili da smanje obim vežbi.

Obustavljeno je prebacivanje u Evropu američke vojne tehnike i vojnika, ali generalno vežbe nisu otkazane. Konovalov kaže da se to dešava zbog nevoljnosti SAD i NATO-a  da se odreknu rusofobskih ideja, čak i u ovakvoj situaciji.

"Za Brisel, Vašington ili Varšavu, koji vode snažnu antirusku retoriku, postoji opasnost da će u senci pandemije ova retorika izgubiti svoj intenzitet, a takve vežbe im pomažu da opet govore o tome kako se oni protive "pretnji sa Istoka". Navodno, Evropljani treba da se boje te zastrašujuće pretnje, pa zato oni, bez obzira na pandemiju, treba da održe vojne vežbe. Na taj način se situacija izvrće samo da bi se spasila antiruska retorika“, kaže Konovalov.

Zamrzavanje manevara - ozdravljujući korak

U pismu ruskog šefa diplomatije upućenom generalnom sekretaru NATO-a, navodi se da bi obostrano „zamrzavanje“ manevara mogao biti "konstruktivan, pozitivan i ozdravljujući korak" u senci negativnih vesti, a istovremeno se napominje i da je Rusija jednostrano smanjila aktivnosti u blizini granica sa zemljama NATO-a.

Međutim, umesto zamrzavanja manevara NATO se odlučio da obnovi vojnu aktivnost u Evropi, pa će već 5. juna početi američko-poljske vežbe kao deo velikih multinacionalnih manevara „Branilac Evrope 2020“.

Eksperti ukazuju na to da pokušaji NATO-a da povećaju tenzije u blizini ruskih granica mogu izazvati odgovor od strane Rusije.

Komentarišući vežbe Alijanse, rusko Ministarstvo spoljnih poslova ranije je poručilo zemljama NATO-a da razmisli o posledicama agresivnog delovanja koje podižu napetost u regionu. Ministarstvo je podsetilo da je u istoriji Rusije bilo mnogo onih koji su pokušavali da joj prete, zveckajući oružjem, ali da su se svi ti pokušaji završili neslavno.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala