Rusija: Protesti u SAD su njihov unutrašnji problem

© AP Photo / JASON LEESukob demonstranata i policije na protestu u Južnoj Karolini
Sukob demonstranata i policije na protestu u Južnoj Karolini - Sputnik Srbija
Pratite nas
Protesti u Sjedinjenim Američkim Državama predstavljaju njihovu unutrašnju stvar, ali oni to pokušavaju da predstave kao problem koji je izazvala Rusija, izjavila je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.
„To nije naš problem, to je njihov problem. I svaki novi problem, ili stari, oni pokušavaju da predstave kao problem koji je nametnula, izmislila ili sa kojom je povezana Rusija, ili koji je na neki način motivisan Rusijom“, rekla je Zaharova u za televiziju „Rusija 1“.

Zaharova je istakla da su izjave Suzan Rajs o umešanosti Rusije u američke proteste deo nove kampanje Vašingtona o „mešanju Rusije“.

„Ona (Rajsova) izlazi u javnost kako bi počela da se gradi nova priča: priča o takozvanom mešanju Rusije u događaje koje protekle nedelje pratimo u SAD. To nije njen lični stav, odnosno, možda je to deo njenog ličnog stava, ali ovo je profesionalna kampanja koja se sada ulazi u drugu rundu”, zaključila je Zaharova.

Zbog svega onoga što se dešava u Sjedinjenim Američkim Državama, one gube pravo da bilo koga kritikuju na temu ljudskih prava, dodala je Zaharova.  

„Od kraja maja do početka juna 2020.godine SAD gube svako pravo da bilo kome na ovoj planeti upute primedbe o problematici ljudskih prava. U ovom trenutku oni više nemaju to pravo“, zaključila je Zaharova.

Ranije je bivša savetnica američkog predsednika za nacionalnu bezbednost Suzan Rajs rekla da bi iza nasilja na protestima u Sjedinjenim Američkim Državama mogla da stoji Rusija. Međutim, ona nije navela nikakve dokaze ili konkretne činjenice koje bi to potvrdile.  

U brojnim gradovima Sjedinjenih Američkih Država krenuo je talas protesta i nereda nakon što su policajci ubili Afroamerikanca Džordža Flojda. Na internetu su se pojavili snimci na kojima se vidi kako su trojica pripadnika policije stavili Flojdu lisice, oborila ga na zemlju, a jedan od njih kolenom mu je stao na vrat. Na snimku se vidi kako Flojd nekoliko puta govori da ne može da diše, nakon čega se umirio. Čovek je umro na intenzivnoj nezi. Posle izbijanja nereda, četvorica policajaca su otpuštena, a jedan od njih je optužen za ubistvo iz nehata.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala