Rusija osudila napad na ruskog novinara u Mineapolisu: U pitanju je neopravdana surovost

© AP Photo / Julio CortezNeredi u Mineapolisu
Neredi u Mineapolisu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Moskva osuđuje namerno korišćenje suzavca policije Mineapolisa protiv novinara Mihaila Turgijeva i ocenjuje taj postupak kao manifestaciju neopravdane surovosti, navedeno je u saopštenju Ministarstva inostranih poslova Rusije.
„Zabrinuti smo zbog sve veće učestalosti policijskog nasilja i neopravdanog privođenja kada je reč o novinarima tokom njihovog izveštavanja o protestima koji su izbili u SAD nakon ubistva Džordža Flojda. Smatramo da je neprihvatljivo da američke bezbednosne snage koriste specijalna sredstva ─ gumene metke i suzavce, protiv predstavnika medija nakon što su policiji pokazali novinarske legitmacije“, istakao je ruski spoljnopolitički resor.

Ministarstvo je podsetilo da je nedopustivo da predstavnici medija budu izloženi napadima policije za vreme obavljanja svoje profesionalne dužnosti, kao i na međunarodne obaveze osiguravanja bezbednosti i nesmetanih aktivnosti novinara.

„Polazimo od toga da će američki nadležni organi sprovesti detaljnu istragu incidenata koji su se dogodili. Pozivamo relevantne međunarodne strukture i nevladine organizacije za ljudska prava da na pravi način odreaguju na ovu samovolju“, saopštio je MIP.

MIP Rusije - Sputnik Srbija
Moskva: Ovo nije prvi put da policija u Americi vrši neopravdano nasilje

Ranije je saopšteno da je policija Mineapolisa koristila gumene metke i suzavac kako bi rasterala demonstrante u Mineapolisu koji protestuju zbog ubistva Afroamerikanca Džordža Flojda, kao i da je namerno upotrebila suzavac protiv novinara. Povređen je dopisnik RIA „Novosti“ Mihail Turgijev.

Inicijativu Ministarstva podržala i MIA „Rusija sevodnja“

Povodom nasilja nad ruskim novinarom oglasila se i novinska agencija MIA „Rusija sevodnja“ zahtevajući od američkih vlasti da detaljno istraže nezakonit postupak policije, koji „narušava ne samo američke zakone o slobodi reči i informisanja, već i međunarodne norme, prema kojima su novinari zaštićeni od nasilja“.

Agencija takođe traži da, nakon istrage američkih vlasti, odgovorni za nasilje nad novinarom budu pozvani na odgovornost i dobiju pravičnu kaznu.

Ubistvo Džordža Flojda

Širom SAD nastavljeni su protesti zbog ubistva Džordža Flojda, koje se dogodilo tokom intervencije policije u Mineapolisu. U Detroitu je tokom protesta preminuo mladić, a u pucnjavi u Oklendu poginuo je jedan policajac. Anonimni zvaničnik Bele kuće izjavio je da bi američki predsednik Donald Tramp mogao da pošalje vojsku u Mineapolis „veoma brzo“.

Osim inicijalnih demonstracija gnevnih građana u Mineapolisu, u državi Minesoti, gde je u petak raspoređena Nacionalna garda i uvedeno privremeno vanredno stanje sa policijskim časom, hiljade ljudi izašle su na ulice i u Čikagu, Detroitu, Los Anđelesu, Kentakiju, Vašingtonu, Atlanti, Denveru, Kolambusu, Memfisu, Njujorku, izvestio je Rojters.

Bela kuća je čak nakratko bila pod blokadom, opkoljena demonstrantima koji su uzvikivali „nema mira bez pravde“, a situacija je bila na ivici sukoba kada su pripadnici policije zapretili suzavcem jednom dečaku.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala