Moskva: Ovo nije prvi put da policija u Americi vrši neopravdano nasilje

© Sputnik / Natalia Seliverstova / Uđi u bazu fotografijaMIP Rusije
MIP Rusije - Sputnik Srbija
Pratite nas
Moskva poziva SAD da detaljno istraži ubistvo Afroamerikanca Džordža Flojda, navedeno je u saopštenju ruskog Ministarstva inostranih poslova.
„Pozivamo američke vlasti da preduzmu efikasne mere kako bi popravile situaciju, da se vrate savesnom ispunjenju međunarodnih obaveza, usklade nacionalno zakonodavstvo sa osnovnim principima Ujedinjenih nacija o upotrebi sile i vatrenog oružja snaga bezbednosti, kao i da detaljno istraže ubistvo Džordža Flojda“, navedeno je u saopštenju Ministarstva.

Ruski spoljnopolitički resor je istakao da je incident koji se dogodio „nije prvi slučaj u nizu manifestacija bezakonja i neopravdanog nasilja koje dolazi od 'čuvara reda' u SAD“.

„Američki policijaci prečesto čine slične krupne zločine“, istakao je MIP i podsetio na ubistvo 2016. godine, kada je policajac pucao na maloletnika, bez obzira što on nije pokušavao da izvede napad, a takođe i na događaj iz marta ove godine, kada je 26-godišnja Breona Tejlor, zaposlena u hitnoj pomoći, upucana u gradu Luivilu u američkoj državi Kentaki.

Neredi u Mineapolisu - Sputnik Srbija
Uhapšen policajac koji je pokrenuo talas nasilja u SAD /foto/

Ruski MIP je istakao da su se u Sjedinjenim Američkim Državama javno nakupili sistemski problemi u sferi ljudskih prava, i nabrojao da su među njima: diskriminacija na rasnoj, etničkoj i verskoj osnovi, policijska samovolja, pristrasnost pravosuđa, pretrpanost zatvora, nekontrolisana upotreba vatrenog oružja i 'sredstava samoodbrane' privatnih lica i mnogih drugih.

„Žalosno je što uz takvu sumornu pozadinu Vašington iz godine u godinu odbija da proširuje svoje međunarodno-pravne obaveze u humanitarnoj sferi. Kao i pre, ne učestvuje u većini međunarodnih sporazuma o ljudskim pravima, nastavlja da ignoriše preporuke organizacija za zaštitu ljudskih prava i svesno dovodi do ukidanja svog učešća u specijalizovanim međunarodnim i univerzalnim strukturama“, dodalo je Ministarstvo podsećajući na izlazak SAD iz Saveta za ljudska prava UN.

Podsetimo, u SAD se već treći dan nastavljaju protesti i neredi zbog smrti Afroamerikanca Džordža Flojda, koji je preminuo tokom privođenja u američkom gradu Mineapolisu. Njegova smrt izazvala je masovne nerede u tom gradu, kao i u drugim gradovima u SAD nakon što je objavljen video-snimak njegovog hapšenja, na kojem se vidi policajac koji je Flojdu priklještio vrat kolenom. Flojd je bio hospitalozivan, a tokom reanimacije je preminuo.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala