Zaharova: Duboko saosećam sa američkim narodom

© Press-služba MID RF / Uđi u bazu fotografijaPortparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova
Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova - Sputnik Srbija
Pratite nas
U SAD se dogodila nacionalna tragedija u sferi ljudskih prava, kadrovi protesta koji su izbili kao odgovor na ubistvo Afroamerikanca Džordža Flojda izazivaju užas i saosećanje, izjavila je portparolka Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova.
„Istorija sve stavlja na svoje mesto. U mojim rečima nema ni trunke zluradosti, jer ti video-snimci, koji kruže čitavim svetom, izazivaju užas i preneraženost“, rekla je ona u direktnom emitovanju Jutjub kanala „Solovjoj lajv“.

Ona je rekla da iskreno saoseća sa Amerikancima zbog drame koja se događa u njihovoj zemlji.

„To je nacionalna tragedija koja je sakrila ono, o čemu oni (SAD), verovatno, nisu želeli ni da govore ni da slušaju, i o čemu su delili lekcije celom svetu. Radi se upravo o tragediji u sferi ljudskih prava, toj istoj oblasti koju su uvek smatrali rešenom kod sebe i neproblematičnom. Ispostavilo se da liderstvo koje su sami sebi pripisali – nije liderstvo“, istakla je Zaharova.

Ona je podsetila da je Amerika 2018. godine napustila Savet za ljudska prava UN, očigledno jer su shvatali šta se sprema unutar njihove države.

MIP Rusije - Sputnik Srbija
Moskva: Ovo nije prvi put da policija u Americi vrši neopravdano nasilje

Zaharova je takođe skrenula pažnju da su američke organizacije za zaštitu ljudskih prava, koje inače energično izveštavaju o sličnim događajima u svetu, prvih dana nakon Flojdovog ubistva bile veoma suzdržane u ocenama događaja koji su se odvijali na američkom tlu.

Širom SAD nastavljeni su protesti zbog ubistva Džordža Flojda, koje se dogodilo tokom intervencije policije u Mineapolisu. U Detroitu je tokom protesta preminuo mladić, a u pucnjavi u Oklendu poginuo je jedan policajac. Anonimni zvaničnik Bele kuće izjavio je da bi američki predsednik Donald Tramp mogao da pošalje vojsku u Mineapolis „veoma brzo“.

Osim inicijalnih demonstracija gnevnih građana u Mineapolisu, u državi Minesoti, gde je u petak raspoređena Nacionalna garda i uvedeno privremeno vanredno stanje sa policijskim časom, hiljade ljudi izašle su na ulice i u Čikagu, Detroitu, Los Anđelesu, Kentakiju, Vašingtonu, Atlanti, Denveru, Kolambusu, Memfisu, Njujorku, izvestio je Rojters.

Bela kuća je čak nakratko bila pod blokadom, opkoljena demonstrantima koji su uzvikivali „nema mira bez pravde“, a situacija je bila na ivici sukoba kada su pripadnici policije zapretili suzavcem jednom dečaku.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala