Vladislav Jovanović: Srpska pravoslavna crkva može da pretraje svakog vladara /video/

© Sputnik / Aleksandar MilačićLitija u Podgrici
Litija u Podgrici - Sputnik Srbija
Pratite nas
Zatvaranje granice ka Srbiji je reakcija na situaciju koja izmiče kontroli i porast uverenja crnogorske vlasti da ulazi u završnicu političkog postojanja, kaže bivši šef diplomatije Vladislav Jovanović. On dodaje da je SPC nepobediv protivnik i da niko još nije savladao nijednu hrišćansku crkvu, a ona je pokazala da može da pretraje svakog vladara.

„To nije samo zato što vlast ne može uspešno da završi projekat potpunog odrođivanja Crne Gore od Srbije, nego i zbog toga što vlastodršci sve više postaju problem u očima svojih evroatlantskih pokrovitelja. Crna Gora sa takvim rigidnim stavom prema Srbiji ometa ostvarenje gepolitičkog cilja evroatlantskih organizacija, a to je da Srbiju izmaknu od uticaja Rusije i Kine i da je na neki način svesno ili nesvesno privuku u svoje naručje“, objašnjava naš sagovornik.

Zato je potrebno, prema mišljenju Jovanovića, da zemlje koje su nedavno postale članice, a koje su u očima geopolitičara na zapadu završena priča, ne kvare politiku Amerike na Balkanu, odnosno da ne vode samostalne akcije.

„Smatram da vlast u Crnoj Gori to pomalo i oseća, ali moramo imati u vidu da je Milo Đukanović, najdugovečniji političar u Evropi, koji je svojim tridesetogodišnjim postojanjem dokazao da je ‘animal politik’ broj jedan u Evropi“, rekao je on.

Srpska pravoslavna crkva nepobedivi protivnik

Zbog svega navedenog Vladislav Jovanović smatra da aktuelna vlast neće dobiti većinu na narednim izborima. On smatra da će naslednik Đukanovića morati da se potrudi da sve oblasti koje čine Crnu Goru budu podjednako zadovoljne i zastupljene.

Predsednik Crne Gore Milo Đukanović - Sputnik Srbija
Milov režim srlja u grešku koja će mu se vratiti kao bumerang

„Ta nova vlast morala bi, pre svega da zaustavi akcije prema Srpskoj pravoslavnoj crkvi, jer je to nepobediv protivnik, koga ne moće da zaustavi ni onaj ko misli da je najjači na svetu, pogotovu u jednoj manjoj zemlji kao što je Crna Gora. Bilo kakav vladar koji umišlja da je svemoćan je smešan u očima istorije“, rekao je naš sagovornik.

Dodaje da se kod traženja novog čoveka ili naslednika sadašnje vlasti uvek moramo pozvati na istorijske primere.

„Ti novi izbijaju iz stanja, ne vade se iz fišeka, iz fijoka, jer ti postojeći do sada nisu uspeli da se predstave na pancrnogorski način - da budu zajednički glas svih stanovnika Crne Gore. Ta ličnost će morati da zastupa politiku koja će biti jednako prihvatljiva za sve delove Crne Gore i za ljude svih vera i nacionalnosti, a to je sada teško predvideti“, rekao je naš sagovornik.

Jovanović smatra da će morati da se popuste dizgini vlasti u celoj Crnoj Gori i da se tamo u policentričnosti i saradnji svih faktora vlasti stvori jedno prihvatljivo društvo koje će odgovarati i vrednostima i ciljevima 21. veka. U tom slučaju, antagonizam prema Srbiji bi morao da nestane, jer država Crna Gora može da postoji kao što je postojala i ranije, u ljubavi sa Srbijom, a ne kao njen protivnik.

Vladika Joanikije - Sputnik Srbija
Episkop Joanikije otkriva: Milo nam je ponudio da likvidiramo sami sebe

Srbija mora da daje podršku srpskom narodu iako Crna Gora nije otvorila granice prema Srbiji, Jovanović kaže da zvanični Beograd prema međunarodnim standardima mora da poštuje tu državu, tim pre što je to država drugog dela srpskog naroda.

„Mi ne možemo da budemo ravnodušni prema tretmanu Srba koji tamo već 14 godina sede na optuženičkoj klupi i kome osporavaju prava na jezik, pismo, slobodno izražavanje, a sada i pravo na crkvu. To su grube povrede osnovnih normi evropskog prava. Srbija ne sme da prestane da daje podršku srpskom narodu, iako je to vrlo delikatno, jer ako bi bilo prenaglašeno moglo bi da bude zloupotrebljeno i protumačeno kao nedozvoljeno mešanje u unutrašnje stvari druge države“, rekao je Vladislav Jovanović.

On tako i vidi izjave koje su došle od srpskog državnog vrha, a koje su bazično ispravne, jer iz njih proizilazi da poštujemo Crnu Goru ali da brinemo o Srbima. Zatvaranje granica je „politički nepromišljeno, a potez Beograda je odličan zato što je uspešna politika otvaranja, a ne zatvaranja. Sadašnji crnogorski rukovodioci su se malo zapleli u svoje emocije i ja se nadam da će naći načina da isprave to svoje ponašanje“, rekao je naš sagovornik.

Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija
Srbija ne može da ćuti, plašim se da bismo se Đukanović i ja teško razumeli

Iako se Srbija trudi da emocionalno ne zagreva situaciju, predsednica Vlade je malo prenaglašeno istupila u javnosti kada je pozvala naše državljane da ne idu u Crnu Goru. To je, prema mišljenju Jovanovića, ipak lična odluka ali dodaje da se niko ne oseća prijatno kada ide tamo gde je nepoželjan.

Šta je cena diplomatskog rata Srbije i Crne Gore?

On objašnjava da sa tako lošim odnosima obe države gube, a da dobijaju oni koji imaju zadnje namere i to ne nasilničke, već geopolitičke i tekuće političke. Tu pre svega Jovanović svrstava pojedine naše susede, koji nam pripisuju opasne ambicije prema bivšem jugoslovenskim republikama.

„Oni su ovo dobro iskoristili da naglase da čak i Crna Gora, koja je još deo istog korena, trpi velikosrpsku politiku. To je njihovo gorivo za plamen koji protiv nas stalno održavaju, a tome su se pridružile i zapadne sile još pre 30 godina. Taj plamen je prigašen ali ne i ugašen, oni nas i dalje drže na stubu srama samo nenaglašeno. To što je Crna Gora ušla u tu igru svesno ili nesvesno protiv Srbije nije pre svega dobro za nju, jer volela nas ili ne, ona od  Srbije nema većeg i boljeg prijatelja“, rekao je Jovanović.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala