Italija predložila da se ustanovi Dan solidarnosti s Rusijom

© Foto : The Ministry of Defence of the Russian Federation / Uđi u bazu fotografija"Iz Rusije s ljubavlju" nalepnica na vozilu Ministarstva odbrane Rusije koje vozi pomoć koju je Rusija poslala Italiji za borbu protiv virusa korona KOVID-19
Iz Rusije s ljubavlju nalepnica na vozilu Ministarstva odbrane Rusije koje vozi pomoć koju je Rusija poslala Italiji za borbu protiv virusa korona KOVID-19 - Sputnik Srbija
Pratite nas
Italijanska dobrotvorna asocijacija „Pomozite nam da spasimo decu“ predložila je da se ustanovi Dan solidarnosti s Rusijom u znak sećanja na pomoć koju je Rusija pružila Italiji u borbi protiv širenja virusa korona.

Predsednik asocijacije Enio Bordato poslao je pisma gradonačelnicima oko 90 gradova regiona Lombardije, kao i rukovodiocima frakcija u oba doma nacionalnog parlamenta.

„Odlučio sam da, nakon što su ruski lekari otišli kući, ta značajna stranica solidarnosti obeju zemalja ne treba da bude zaboravljena“, izjavio je Bordato.

On je podsetio i na druge epizode kada je Rusija pružala pomoć Italiji.

„Počevši od pomoći ruskih mornara u Mesini razorenog u zemljotresu i spašavanju dirižabla Umberta Nobilea, do zemljotresa u Akvili i poplava u Veneciji - ne bi trebalo zaboraviti“, rekao je šef dobrotvorne organizacije.

Pripadnici ruske vojske utovaruju u teretni avion medicinsku opremu i specijalna vozila za dezinfekciju namenjene Italiji - Sputnik Srbija
Prodi: Ruska pomoć Italiji korisna; Udruženje: Spomenik za Ruse

U obraćanju gradonačelnicima gradova provincija Breše i Bergama, Bordato ih moli da podrže inicijativu.

„Rusija je u najtragičnijim i najmračnijim trenucima epidemije postala zemlja koja je najviše pomogla Italiji i posebno mnogim gradovima oko Bergama i Breše. Rusku pomoć u borbi protiv kovida 19 jednoglasno su priznale lokalne vlasti, predstavnici oružanih snaga, civilnog društva i hiljade stanovnika Lombardije i Italije. Molim vas da doprinesete u uspostavljanju italijansko-ruskog Dana solidarnosti, uz pomoć kojeg ne bismo samo zapamtili tu poslednju stranica bratske solidarnosti, već bi postao svedok istorije dva prijateljska naroda“, napisao je Bordato u pismu i istakao da se „poslednjih decenija sudbina Italije i Rusije prepliću sve više“.

Podsetimo, 15 aviona Il-76 ruskih vazduhoplovnih snaga sa vojnim specijalcima i opremom za pomoć u borbi protiv pandemije virusa korona stiglo je u Italiju između 22. i 25. marta, kako bi pružili pomoć u borbi protiv kovida-19. 

Ruski vojni stručnjaci dezinfikovali su staračke domove u oko 100 naselja u Lombardiji. Obrađeno je 119 zgrada, više od 1,2 miliona kvadratnih metara unutrašnjeg prostora i više od 45 hiljada kvadratnih metara puta.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala