Prodi: Ruska pomoć Italiji korisna; Udruženje: Spomenik za Ruse

© REUTERS / Russian Defence MinistryPripadnici ruske vojske utovaruju u teretni avion medicinsku opremu i specijalna vozila za dezinfekciju namenjene Italiji
Pripadnici ruske vojske utovaruju u teretni avion medicinsku opremu i specijalna vozila za dezinfekciju namenjene Italiji - Sputnik Srbija
Pratite nas
Svaka pomoć, uključujući rusku, koju je Italija dobila za borbu protiv virusa korona je korisna, ali to pitanje ne treba politizovati, smatra bivši italijanski premijer Romano Prodi. Predstavnici jednog italijanskog kulturnog udruženja predlažu da se ruskim stručnjacima podigne spomenik.

„Polazim od principa da je ruska, kao i kineska pomoć, bila korisna. To je pokazalo bliskost među ljudima. Vidim svuda i crvene (kineske) i američke zastave. Dobro je da još postoji kakva-takva solidarnost u trenutku nepotrebne napetosti. Mislim da smo proteklih godina nepotrebno delili svet“, rekao je Prodi tokom onlajn konferencije sa inostranim novinarima.

Prema njegovim rečima, dolazak aviona za pomoć Italiji zaslužuje blagoslov.

„Ima onih koji se zalažu za ukidanje sankcija Rusiji, a ima i onih koji su za pooštravanje, ali to je sasvim druga tema. Ali, kada je reč o pomoći, hajde da to ne dovodimo u vezu“, rekao je Prodi.

I dok se u svetu politike vodi debata o motivima i značaju ruske pomoći, običan svet u Italiji pokazuje svoju zahvalnost.

Članovi nezavisnog kulturnog udruženja „Lav Tolstoj“ iz severoitalijanskog gradića Mulacano predložili su da se u čast ruskih vojnih stručnjaka koji su pomagali u Italiji na suzbijanju virusa korona podigne spomenik.

Prema rečima koordinatora udruženja Marka Barata, potrebno je zahvaliti se za pomoć i očuvati sećanje na one koji su pomagali i kad pandemija prođe.

U udruženju smatraju da upravo u Lombardiji, u Bergamu, treba da se podigne spomenik Rusima koji su, kako kaže Barata, nesebično, ne tražeći ništa zauzvrat pomagali Italiji.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala