Ministar: Nećemo rušiti mini-hidroelektrane, novih biti neće

CC BY-SA 3.0 / Vikipedija/Mihailo Jovanović / Mini-hidroelektrana
Mini-hidroelektrana - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan izjavio je da nema mesta kalkulacijama i polemici u vezi s derivacionim mini-hidroelektranama u zaštićenim područjima i dodao da je još jedan argument protiv njihove izgradnje i činjenica da Srbija u regionu Balkana ima najmanje površinskih autohtonih voda.

„Niko iz javne uprave neće rušiti postojeće mini-hidroelektrane, ali ne želimo da se grade nove. I svim investitorima koji su u međuvremenu dobili nekakve dozvole za izgradnju u zaštićenim dobrima spremni smo da zamenimo lokacije van tih prostora, da ih obeštetimo ako treba da bismo sačuvali ono najvrednije što imamo“, rekao je Trivan.

Priroda - Sputnik Srbija
Apel iz Svetske organizacije: Ukinuti subvencije za izgradnju malih hidroelektrana

Trivan je za Radio Beograd rekao da se na temu izgradnje MHE čuju mnogi disonantni tonovi, ali da su s jedne strane investitori koji imaju materijalne interese da ih grade, a sa druge svi ostali, građani, on i ministarstvo — svi koji smatraju da to nije dobro jer devastirajuće utiče na životnu sredinu.

„Tu nema prostora za kalkulaciju i polemiku i Odbor za životnu sredinu SANU kaže da su MHE derivacionog tipa neprihvatljive“, rekao je Trivan i dodao da postoji mogćnost da se problem reši zakonski, preneo je Tanjug.

Kako kaže, pogrešno je uverenje da Srbija raspolaže ogromnim količinama vode jer je smo zemlja sa najmanje površinskih autohtonih voda na Balkanu.

„I to je jedan od argumenata zašto sam protiv MHE“, rekao je Trivan i poručio da „moramo da sačuvamo taj vodni resurs“.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala