Američka aplikacija za špijuniranje Francuza

Pratite nasTelegramOdyssey
Francuske vlasti će 2. juna lansirati aplikaciju za praćenje zaraženih virusom korona, „StopKovid“. „Projektom će upravljati američke kompanije, što znači da bi podaci o zdravlju građana mogli da završe u Americi, gde se lični podaci apsolutno ne tretiraju kao u Evropi“, kaže za Sputnjik francuski advokat Tijeri Vala.

Ako dobije odobrenje Narodne skupštine, gde je glasanje planirano za 27. maj, a potom i Senata, ovaj sistem će biti prekretnica u borbi protiv kovida 19, smatraju francuske vlasti.

Ipak, građani i različite političke frakcije uvođenje ove aplikacije vide kao ugrožavanje ličnih sloboda i privatnosti, i mogućnost za špijuniranje, jer su platformu za ovu aplikaciju napravile kompanije „Epl“ i „Gugl“.

„To ne samo da predstavlja kršenje prava na privatnost pod izgovorom ’sanitarnih potreba‘ već bi moglo da dovede i do sakupljanja i prodaje ličnih podataka koji se tiču zdravlja građana. Aplikacija ima svoje pozitivne strane, ali ’Epl‘ i ’Gugl‘ prvenstveno štite svoje interese. Njihov glavni cilj je sistem koji će im omogućiti da sačuvaju hegemoniju u zemljama koje bi htele da naprave svoje sopstvene aplikacije“, kaže advokat.

Aplikacija „StopKovid“ upozorava na blizinu obolelih

Aplikacija „StopKovid“ upozoravaće vlasnike telefona o tome da su bili u kontaktu sa korisnikom koji se nalazi u sistemu kao oboleo od virusa. Na ovaj način vlasti će moći da prate kako se virus širi, zatim da izoluju zaražene i, ako je potrebno, i one koji su sa njima bili u kontaktu.

Biznismen koristi telefon u avionu - Sputnik Srbija
Laka meta za praćenje: Špijunaža preko mobilnih telefona

Interfejs za praćenje pacijenata obolelih od kovida preko svojih operativnih sistema IOS i Android napravili su „Epl“ i „Gugl“. U zajedničkoj izjavi od 10. aprila, kompanije su napomenule da je ovo platforma u koju će zdravstvene agencije moći da integrišu svoje aplikacije. Prema rečima dva digitalna giganta, 22 zemlje su već tražile pristup platformi. Kompanije koje redovno optužuju za prikupljanje i skladištenje ličnih podataka već su postavile niz uslova zemljama koje žele da koriste njihovu platformu.

„StopKovid“ je napravljen u skladu sa protokolom evropske inicijative PEPP-PT, koja navodno zadovoljava evropske standarde zaštite podataka, privatnosti i bezbednosti.

„Minus aplikacije kao što je ova, koja se nalazi na centralnom serveru, jeste u tome što su podaci vezani za smartfon. Zbog toga se naši podaci mogu skinuti direktno sa smartfona“, navodi Vala.

Podacima o zdravlju Francuza će upravljati „Majkrosoft“

U Francuskoj postoji platforma „Helt dejta hab“, koja centralizuje zdravstvene podatke građana u okviru borbe protiv kovida. Planira se da upravo ta platforma zameni nacionalni sistem zdravstvenih podataka (NSDS), a sistemom s celokupnim podacima o zdravlju Francuza će upravljati niko drugi do — „Majkrosoft“.

© AFP 2022 / FRED DUFOURPlanira se da platforma „Health Data Hub“ zameni nacionalni sistem zdravstvenih podataka (NSDS), a sistemom s celokupnim podacima o zdravlju Francuza će upravljati niko drugi već Majkrosoft.
Američka aplikacija za špijuniranje Francuza - Sputnik Srbija
Planira se da platforma „Health Data Hub“ zameni nacionalni sistem zdravstvenih podataka (NSDS), a sistemom s celokupnim podacima o zdravlju Francuza će upravljati niko drugi već Majkrosoft.

Direktorka „Helt dejta haba“ izjavila je da izbor kompanije „nije bio idealan“, i još u decembru je napomenula da je trebalo reagovati brzo, kako Francuska ne bi zaostala u odnosu na druge zemlje.

Vala upozorava da tržište medicinskih podataka postaje sve više globalno: „Danas su ’sanitarne potrebe‘ opravdanje za masovno prikupljanje podataka kroz ovu vrstu aplikacija, čak i ako vam govore da će vaši lični podaci biti potpuno zaštićeni“.

Advokat smatra će medicinski podaci vrlo brzo postati roba koju će moći da kupe privatne kompanije. Poznato je da farmaceutske kompanije plaćaju visoku cenu za ovu vrstu informacija. 

„Prodaće ih onome ko ponudi najviše. Za mene je to, nažalost, očigledno“, kaže Vala. Dodaje da je ovo samo produžetak dugog procesa u kome se naši lični podaci dovode u rizik upravo u ime njihove zaštite.

Vlada od samog početka ističe da je aplikacija dobrovoljna i privremena, ali to nije dovoljno za podršku različitih parlamentarnih frakcija — oponenata ima čak i među pripadnicima vladajuće partije.

Republikanac Damijen Abad upozorava da je za uspešan rad ove aplikacije neophodno da se njome služi najmanje 60 odsto stanovnika Francuske

Levičari su takođe protiv: predsednički kandidat na poslednjim izborima Žan-Luk Melanšon napisao je na svom nalogu na Tviteru — „StopKovid“ je pretnja slobodi. Ne želim svet u kome moj telefon poziva dron koji će mi reći da idem kući“.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala