Otac Nikola posetio za Bajram porodicu mladića koji ga je vređao ispred crkve u Baru

© Foto : In4sOtac Nikola Radović
Otac Nikola Radović - Sputnik Srbija
Pratite nas
Sveštenik Nikola Radović posetio je porodicu jednog od mladića koji su prošle nedelje, u noći 21. maja, uznemiravali i vređali njega i njegovu porodicu ispred Parohijskog doma u Starom Baru.

Otac Nikola je, naime, dobio poziv od porodice mladića S.K. da ih poseti tokom bajramskih praznika, čemu se on, kako ističe, „s posebnom radošću odazvao“.

„Nakon nemilog događaja nisam osećao ni srdžbu, ni ljutinu, ali me je u međuvremenu ophrvao osećaj tuge kojeg nisam mogao da se oslobodim, pošto sam u sebi doživljavao Bar kao primer skladnog života. Međutim, osećaj tuge je prošao kada sam juče ujutro dobio poziv od porodice jednog od mladića da budem njihov gost za Bajram, osetio sam mir u srcu. Doživeo sam u Mrkojevićima predivno gostoprimstvo porodice i njihovih prijatelja, ljudski razgovor i razumevanje“, izjavio je otac Nikola, dodajući da je porodica mladića još jednom izrazila žaljenje zbog svega što se dogodilo.

Sveštenici Mitropolije crnogorsko-primorske na putu ka zgradi Skupštine  - Sputnik Srbija
Mitropolija o napadu na sveštenika: Crna Gora se polako pretvara u državu totalitarizma Envera Hodže

Otac Nikola ističe da se sreo i sa mladićem koji je, kako je naveo, iskreno pokazuje pokajanje za sve što se dogodilo.

„Uverio sam se da to što je uradio nije porodično vaspitanje, već je bio ponesen masom. Njihov gest poziva u ovakvoj situaciji pokazuje da Bar ostaje grad međunacionalne tolerancije i verskog sklada, kojeg ne treba samo rečima da slavimo, već i delom da pokazujemo. Ovakav primer porodice, a i Bar je jedna mala porodica, pokazuje da i na širem planu tako može biti, gde ima ljudi — ima i dogovora“, rekao je za Bar Info i Radio Bar sveštenik Nikola Radović.

Otac Nikola kaže da ne bi voleo da neko tog mladića „ni mrko pogleda ili mu ružnu reč uputi“, prenela je Mitropolija crnogorsko-primorska.

„Treba ga ljubavlju podstaći i podržati. Ono što se desilo ne treba nikad više da se ponovi, a svi moramo da radimo na ljubavi, slozi i bratskom pomirenju. Svi imamo pravo da pogrešimo, a ko se iskreno pokaje, a ovaj mladić sigurno jeste, moramo da ga podržimo. Lako je suditi, ali pre svega treba opraštati“, naglasio je sveštenik.

Otac Nikola je rekao da, pošto je sve ovo uznemirilo građane, želi da poruči da nema razloga za brigu, i da je sada apsolutno spokojan, i „zbog divnoga gesta poziva i zbog gostoprimstva, ali i zbog činjenice da međukulturni, međuverski i međunacionalni sklad u Baru postoji, u šta su me uverile brojne poruke građana sve tri vere koji su ovih dana izražavali tugu i žaljenje zbog svega što se dogodilo“.

„Moramo da nastavimo da idemo jedni kod drugih na Bajrame, Božiće, Vaskrse, da propovedamo ono što propoveda svaka vera, hrišćanska ili muhamedanska, Sveto pismo ili Kur’an, a to je ljubav. Samo na takvoj osnovi, osnovi ljubavi, možemo da gradimo našu budućnost“, kazao je sveštenik Nikola Radović.

Podgorički „Dan“ je u sredu objavio da je tužilaštvo sankcionisalo Baranina S.K. (20) sa 400 evra koje treba da uplati u humanitarne svrhe zbog napada na sveštenika Nikolu Radovića ispred Parohijskog doma u Starom Baru.

Incident se dogodio u večernjim časovima, 21. maja, kada je grupa mladića došla ispred Parohijskog doma, gde su verbalo vređali i pretili svešteniku Radoviću, naveo je list.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala