Mitropolija o napadu na sveštenika: Crna Gora se polako pretvara u državu totalitarizma Envera Hodže

© Sputnik / Nebojša PopovićSveštenici Mitropolije crnogorsko-primorske na putu ka zgradi Skupštine
Sveštenici Mitropolije crnogorsko-primorske na putu ka zgradi Skupštine  - Sputnik Srbija
Pratite nas
Iz Mitroplije crnogorsko-primorske oštro su reagovali nakon sinoćnjeg napada na sveštenika Nikolu Radovića u Baru kojem je grupa mladića naočigled supruge i djece, zaprijetila da popovi ubrzo više neće moći Crnom Gorom da se šetaju.

Kako navode iz Mitropolije, napad na sveštenika Nikolu Radovića ispred Parohijskog doma u Baru pokazuje da je bezbjednost episkopa i sveštenika u Crnoj Gori ozbiljno ugrožena.

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije Radović - Sputnik Srbija
Amfilohije: Nema većeg bezumlja od stvaranja crkve na osnovu državne pripadnosti
„Svešteniku Nikoli je grupa mladića došla izpred doma, počela da urliče, viče, prijeti. To je izazvalo uznemirenje naročito kod male djece i supruge. Na molbu oca Nikole da se raziđu i idu svojim putem, počeli su da mu psuju srpsku majku i da mu prijete, pominjući da popovi ubrzo više neće moći po Crnoj Gori da se šetaju“.

„Ako tome dodamo da je najbučniji iz te grupe bio mladić islamske vjeroispovijesti, onda vidimo svu neozbiljnost i neodgovornost, na prvom mjestu predsjednika Đukanovića i premijera Markovića koji crtanjem meta vladikama i sveštenicima stvaraju ambijent koji, nadamo se, niko u Crnoj Gori ne želi. Nije li ovo plod Đukanovićeve zlonamjerne i netačne konstatacije da “Crkva uvozi sveštenike?“, zapitali su se iz Mitropolije, dodavši da je slučaj je prijavljen policiji.

Oštro protestujući i osuđujući ovakvo ponašanje vlasti i njihovih pristalica, iz Mitropolije su takođe pozvali sve u Crnoj Gori, a naročito one koji su najodgovorniji — da prestanu sa gonjenjem Crkve, episkopa, sveštenstva i vjerujućeg naroda, uz molitvu da se litije što prije vrate, jer se kroz njih očigledno iscjeljuje ovo društvo od međusobne mržnje i pakosti.

Podsjetili su takođe da već mjesecima traje otvorena kampanja protiv Crkve, episkopa, sveštenstva i vjerujućeg naroda u Crnoj Gori, te da je antiustavni i necivilizacijski zakon o slobodi vjeroispovijesti bio je jasan i konkretan korak kojim se vladajuća većina otvoreno deklarisala kao antihrišćanska, naročito antipravoslavna.

Vladika budimljansko - nikšićki Joanikije - Sputnik Srbija
Vladika Joanikije: Čim bude moguće obnovićemo litije /video/

„Doba koronavirusa je pokazalo da je vlast i bogoborna i da joj ništa nije sveto. Zatvaranje pravoslavnih hramova, policijske opsade, zabranjivanje vjernicima da ulaze u njih, sprečavanje sveštenika u obavljanju svojih vjerskih obreda i na kraju hapšenje i pritvaranje sveštenika i vladike su postupci koji Crnu Goru polako pretvaraju u državu koja više liči na totalitarizam Envera Hodže nego na savremenu i demokratsku državu. Obraćanja najodgovornijih ljudi u državi samo su potvrdila da sve ove akcije nijesu proizvod slučajnosti i nekoordinacije, već smišljen i opasan plan obračuna sa Pravoslavnom Crkvom“, kazali su iz Mitropolije

„Odlučni da istrajemo na putu Božijem, hodeći stazama Svetih Božijih ljudi, uzdajući se u njihovu pomoć poručujemo još jače i glasnije – Ne damo svetinje!“, zaključli su iz Mitropolije crnogorsko primorske.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala