Senator o optužbama bugarskog novinara na račun Rusije i ćirilice: Jasno odakle vetar duva

CC0 / Pixabay / Spomenik Ćirilu i Metodiju
Spomenik Ćirilu i Metodiju - Sputnik Srbija
Pratite nas
Senator Andrej Klimov komentarisao je optužbe bugarskog pisca i novinara Ognjana Stambolieva da Rusija „ignoriše“ ulogu Bugara u prosvećivanju Slovena i stvaranju ruske književnosti, kao i za „prisvajanje ćirilice“, navodeći da takve „gnusne stvari nisu svojstvene bugarskom narodu i da su došle spolja“.

„Takve reči se nikako drugačije ne mogu nazvati osim besmislice“, rekao je senator i podsetio da je više puta boravio u Bugarskoj, da je komunicirao sa mnogim ljudima, zvaničnicima, ali da ništa slično nije ni video ni čuo.

Bugarski pisac i novinar Ognjan Stamboliev optužio je Rusiju za „ignorisanje“ uloge Bugara u prosvećivanju Slovena i stvaranju ruske književnosti, kao i za „prisvajanje ćirilice“.

Stamboliev na portalu „Fakti.bg“ tvrdi da izložba pred ulazom u Ruski kulturno-informativni centar u Sofiji, koja je posvećena Danu slovenske pismenosti i kulture, navodno ne pominje „činjenicu da su Bugari vekovima igrali važnu ulogu u prosvećivanju“.

„Čitavi slojevi kulture zasnovani na Vizantiji teško da su na drugačiji način mogli da stignu do Rusije. Ozbiljni ljudi to nikada nisu odricali. Ali, od šest ujutro ponavljati ’hvala bugarskom narodu za to što nam je pre 1.000 godina pomogao‘ — to je već malo previše“, rekao je senator.

Možda je, dodao je on, sve to povezano s političkom agendom i činjenicom da se u Bugarskoj približava sledeći izborni ciklus.

„Zato ne isključujem mogućnost da su takve izjave povezane upravo s pripremama za izbore“, smatra on.

Klimov je podsetio i na slučaj istrage koja je vođena protiv lidera bugarskog pokreta „Rusofili“ Nikolaja Malinova, koji je od predsednika Rusije Vladimira Putina prošle godine dobio Orden prijateljstva.

„Kasnije su pokušali da ga strpaju u zatvor pod optužbom za špijunažu. To se desilo nako što je Malinov predložio da društvo dobije međunarodni status. Sada ne sme da napušta mesto boravka, slučaj protiv njega se raspada. Ali, inicijatori istrage su bili bugarsko Tužilaštvo i američka ambasada. Čak se i predsednik Tramp izjašnjava o toj temi. Eto odakle vetar duva. Jasno, Amerikanci ne žele da izgube kontrolu na Balkanu“, istakao je senator u izjavi za „Vzgljad“.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala