Amerika izgradila u Ukrajini osam laboratorija sa opasnim infektivnim materijalima

© AP Photo / Patrick SemanskyBiološka laboratorija
Biološka laboratorija - Sputnik Srbija
Pratite nas
SAD su izgradile u Ukrajini osam laboratorija u kojima se čuvaju posebno opasni infektivni materijali za sprečavanje stvaranja biološkog oružja, pišu „Ukrajinski novini“, pozivajući se na zvaničan odgovor ukrajinskog Ministarstva zdravlja.

U odgovoru se navodi da je Agencija za smanjenje pretnji, koja je pod kontrolom Pentagona, pružala tehničku pomoć laboratorijama u Ukrajini, koje su izgrađene ili modernizovane uz njenu podršku. Pomoć je direktno pružila američka kompanija „Blek end Vitč Spešl Prodžekts Korp“, koja je zainteresovana strana.

„Odredbama ugovora bilo je predviđeno da se Ukrajini pruži pomoć u sprečavanju širenja tehnologija, patogena i znanja, koji se nalaze u Naučno-istraživačkom institutu za epidemiologiju i higijenu (Lavov), Ukrajinskom naučno-istraživačkom institutu za borbu protiv kuge (Odesa) i institucijama Ministarstva zdravlja, kao i u drugim ustanovama, koje se mogu koristiti tokom razvoja biološkog oružja“, saopštilo je Ministarstvo zdravlja.

Laborant u Centru Ričard Lugara u Gruziji - Sputnik Srbija
Lavrov: Američke biološke laboratorije nalaze se duž ruskih granica

U Ukrajini je do 2014. godine bilo izgrađeno, modernizovano i pušteno u rad osam laboratorija. Program je nastavljen 2016. godine u okviru memoranduma, koji je potpisalo Ministarstvo za pitanja evropske integracije Ukrajine i „Blek end Vitč Spešl Prodžekts Korp“. Za tri godine bilo je planirano da se nabavi 1.28 miliona dolara i laboratorije priključe na elektronski sistem za praćenje bolesti.

Ranije se u ukrajinskim medijima aktivno raspravljalo na temu izgradnje američkih biolaboratorija u zemlji.

Pročitajte još:

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala