Rusija postavila uslov za letove u blizini granica Abhazije i Južne Osetije

© Foto : Wikipedia/Vladimir KorolkovEurofajter tajfun
Eurofajter tajfun - Sputnik Srbija
Pratite nas
Rusija je spremna da dozvoli osmatračke letove u 10-kilometarskoj zoni duž granica Južne Osetije i Abhazije, samo ako se Gruzija vrati realizaciji Sporazuma o otvorenom nebu, saopštili su u ruskom Ministarstvu inostranih poslova.

MIP naglašava da je Rusija priznala Abhatiju i Južnu Osetiju za nezavisne države. Prema Sporazumu, posmatrački letovi se izvode, ne bliže od 10 kilometara od granice država koje nisu učesnice Sporazuma o otvorenom nebu, navodi se u komentaru.

"Pri tome, čitava teritorija Gruzije je zatvorena za ruske misije otvorenog neba, kao i za multinacionalne misije u kojima učestvuje Rusija. Tim samim Gruzija krši ključne tačke Sporazuma o otvorenom nebu koji predviđa izvođenje osmatračkih letova država-članica iznad teritorije drugih država-članica", navodi MIP.

U komentaru se dodaje da je radi očuvanja Sporazuma Rusija u aprilu odustala od ograničenja za letove u 10-kilometarskoj zoni, duž ruske granice na Kavkazu, ali je ostavila pravo da se vrati tom pitanju u budućnosti, upozorivši da je za davanje odobrenja za stalne letove potrebno da Gruzija savesno realizuje svoje obaveze.

"Na žalost, Tbilisi do danas nije promenio destruktivnu poziciju. Rusija je morala da povuče dozvolu za osmatrački let u 10-kilometarskoj zoni tokom zajedničke misije Švedske, Nemačke, SAD  iznad naše teritorije u aprilu 2019. godine", navodi se u saopštenju.

Sporazum o otvorenom nebu potpisan je 1992. godine i postao je jedna od mera za izgradnju poverenja u Evropi nakon Hladnog rata. On je na snazi od 2002. godine i omogućava zemljama-učesnicama da otvoreno prikupljaju informacije o oružanim snagama i aktivnostima drugih. Sporazum su potpisale ukupno 34 države.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala