Lavrov i Saleh: Pokušaji da se kriza u Libiji reši silom bez perspektive

© Sputnik / POOL/Aleksandr Щerbak / Uđi u bazu fotografijaVizit glavы MID RF S. Lavrova v Щveйcariю
Vizit glavы MID RF S. Lavrova v Щveйcariю  - Sputnik Srbija
Pratite nas
Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov razgovarao je s predsednikom libijskog parlamenta Agilom Salehom o situaciji u toj zemlji i istakao da rešavanje problema silom nema perspektivu.

Telefonski razgovor održan je na inicijativu Saleha, koji predsedava parlamentom u Tobruku na istoku zemlje.

„Obe strane su ukazale na da pokušaji rešavanja krize u Libiji silom nemaju perspektivu, kao i da je neophodno bez odlaganja započeti konstruktivni dijalog uz učešće svih libijskih političkih snaga“, navodi se u saopštenju ruskog Ministarstva.

Lavrov je podržao Salehovu inicijativu od 23. aprila koja predviđa momentalni prekid borbenih dejstava i aktiviranje međulibijskih razgovora u cilju postizanja kompromisnog rešenja problema i formiranja jedinstvenih organa vlasti u zemlji.

Jedna od tema bila je i realizacija odluka sa međunarodne konferencije o Libiji koja je održana 19. januara. U Berlinu.

Libijski sukob

 

Nakon svrgavanja i ubistva Muamera el Gadafija 2011. godine u Libiji je počela politička kriza. Trenutno je u zemlji dvovlašće. Parlament koji je izabrao narod vlada na istoku, a na zapadu, u glavnom gradu Tripoliju, nalazi se Vlada nacionalnog jedinstva, na čelu se Fajezom Saradžom, koja je formirana uz podršku Ujedinjenih nacija i Evropske unije.

Vlasti istočnog dela zemlje rade nezavisno od Tripolija i sarađuju sa Libijskom nacionalnom armijom, koja vodi dugotrajan rat sa ekstremistima.

U Berlinu je 19. januara održana međunarodna konferencija o Libiji, na kojoj su učestvovali lideri Rusije, Nemačke, Francuske, Sjedinjenih Američkih Država, Turske, Egipta i drugih zemalja, kao i Evropske unije i Ujedinjenih nacija. Saradž i Haftar prisustvovali su samitu, iako ni tamo nije došlo do organizacije direktnih pregovora između njih.

Glavni rezultat Berlinske konferencije je poziv za prekid vatre u Libiji i obaveza da se sukobljene strane uzdrže od mešanja u sukob, poštujući embargo na oružje stranama u sukobu. Osim toga, učesnici sastanka su predložili da se osnuje odbor za kontrolu poštovanja prekida vatre.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala