Ukrajina priznala da je potrošila milijarde dolara i 15 godina na raketu koja nigde neće poleteti

CC0 / Pixabay / Novčanica od 100 dolara
Novčanica od 100 dolara - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ukrajinska raketa „Ciklon-4”, koja se pravi već 15 godina i na koju su utrošene milijarde dolara, neće nigde poleteti, izjavio je direktor Državne svemirske agencije Ukrajine Vladimir Usov.
„Ovaj projekat traje već 15 godina (stvaranje rakete-nosača ‘Ciklon-4’). Tek nedavno, potpisao sam poslednji Aneks o predaji prvog prototipa krajem godine. Istovremeno, apsolutno je jasno da ona nigde neće poleteti: nemamo ni kosmodrom, s kog se može lansirati”, objasnio je Usov u intervjuu za LB.ua.

On je takođe istakao da je raketa bazirana na gorivnim supstancama heptila i amila, koje se u 21. veku već ne koriste za prvi stepen rakete.

„Nijedna zemlja nam neće dozvoliti da lansiramo ovu raketu. Očigledno je da smo (uzalud) potrošili milijarde dolara: nemamo ni kosmodrom, ni rakete”, dodao je Usov.

Međutim, naglasio je on, bez obzira na to, što neće biti lansiranja rakete-nosača, u budućnosti će biti moguće koristiti pogonski sistem 861 za treći stepen rakete. Sam motor, smatra on, doduše, radi na bazi heptila i amila, pa je pogodan za više nivoe i za kosmos, jer su u atmosferi ove supstance previše otrovne. On je još dodao da Ukrajinci to žele da upotrebe za buduće projekte.

Brazil i Ukrajina su 2003. godine započeli realizaciju zajedničkog projekta stvaranja raketno-svemirskog sistema na bazi rakete srednje klase „Ciklon” na brazilskom kosmodromu. Brazil je prekinuo saradnju zbog nepoštovanja rokova i tehničkih komplikacija. Nakon toga, za saradnju s Ukrajinom na ovom projektu, zainteresovala se Kanada.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala