Trka za vanzemaljcima: Kinezi i Amerikanci se nadmeću ko će ih prvi pronaći /video/

CC0 / / Vanzemaljac
Vanzemaljac - Sputnik Srbija
Pratite nas
Kineski istraživači koji rade na FAST teleskopu, najvećem radio-teleskopu na svetu, razrađuju strategiju potrage za vanzemaljskim životom. Tako se i Kina uključila u trku za vanzemaljcima, u kojoj se sa Amerikancima nadmeću ko će ih prvi pronaći.

FAST ili „Nebesko oko“, najveći je radio-teleskop iz jednog dela na svetu, promera čak 500 metara. Njegovom upotrebom Kinezi su postali „konkurencija“ internacionalnom projektu SETI, koji kroz mrežu radio-teleskopa traga za signalima iz svemira, piše „Spejs.kom“.

„U većini naučnih polja od Drugog svetskog rata dominiraju zapadnjaci. Međutim, Kina ih sada stiže, a u nekim segmentima i nadmašuje. Kina već sada ima resurse da postane vodeća svetska nacija u nekoliko segmenata naučnih istraživanja i razvoja tehnologije“, kaže Majkl Mišu, autor knjige „Kontakt sa vanzemaljskim civilizacijama: Naše nade i strahovi u vezi sa susretom sa vanzemaljcima“. 

Mišu dodaje da FAST teleskop može Kini dati mogućnost da putem radio-signala kontaktira vanzemaljsku civilizaciju, ako ona postoji.

Daglas Vakoh, predsednik kompanije METI iz San Franciska, koja takođe traga za vanzemaljskom civilizacijom preko radio-talasa, tvrdi da se trka u svemiru, kakva je bila šezdesetih godina između SAD i Sovjetskog Saveza, ipak neće ponoviti. On kaže da je ključ u potrazi za vanzemaljcima međunarodna saradnja.

Nebesko oko, najveći teleskop na svetu - Sputnik Srbija
U potrazi za vanzemaljcima: Počeo s radom kineski teleskop veličine 30 fudbalskih igrališta /video/

„Mreža radio-teleskopa širom sveta traga za signalom iz svemira. U vreme kada se međunarodni odnosi zaoštravaju, astronomi to treba da izbegnu. Astronomi koji otkriju vanzemaljski signal, svakako će doživeti međunarodno priznanje, ali oni koji to pokušaju da urade sami, rizikuju da njihovo otkriće ostane bez potvrde i da tako bude verodostojno“, rekao je Vakoh.

On objašnjava da je međunarodna saradnja važna i zbog toga što radio-teleskopi treba da preuzimaju signal sa određene zvezde u zavisnosti od položaja Zemlje, jer jedan teleskop može da ga prati samo u određenom delu dana.

„Ukoliko više teleskopa ne uoči isti signal sa određene lokacije iz svemira, onda se možda radi o tehničkoj grešci. Ili, ukoliko se neki signal pojavi na jednom teleskopu, mogao bi brzo da nestane ako astronomi koji rade na njemu ne obaveste kolege na teleskopu koji bi mogao da ga preuzme“, objašnjava Vakoh.

© Fotolia / SdecoretOdnos prema signalu iz svemira zavisiće od toga šta nam on poručuje
Trka za vanzemaljcima: Kinezi i Amerikanci se nadmeću ko će ih prvi pronaći /video/ - Sputnik Srbija
Odnos prema signalu iz svemira zavisiće od toga šta nam on poručuje

Stiven Dik, američki astronom, smatra da trka Kine i SAD u potrazi za vanzemaljcima zapravo znači da se dve velike zemlje uključuju u rešavanje jednog od najvećih naučnih pitanja današnjice, ali da ih komplikuju geopolitički odnosi.

Dik dodaje da će odnos naučnika prema mogućem signalu iz svemira zavisiti od toga šta će nam on poručivati.

„U to će morati da budu uključeni ne samo astronomi, već i drugi naučnici iz sfere društvenih nauka. Kontakt sa vanzemaljcima mogao bi da nam promeni naučne, filozofske i religijske stavove na način koji sada ne možemo da predvidimo“, kaže Dik.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala